Όλα και πιο πολλά κορίτσια έχουν αρχίσει σιγά σιγά και μπαίνουν στην ομπρέλα της διάγνωσης του αυτισμού. 1 στα 68 παιδιά πλέον έχουν διάγνωση Aυτισμού, με 4 φορές πιο πολύ στο ανδρικό φύλο, από ότι στο γυναικείο. Κάποιες έρευνες όμως, μας λένε ότι το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Όπως βλέπουμε και το γυναικείο φύλο δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται μέσα στο φάσμα.

Τι είναι όμως αυτό που μικραίνει το ποσοστό στο γυναικείο φύλο; Είναι όντως μικρότερο ή έχουμε δυσκολία να το διαγνώσουμε; Και αν απαντάμε στο δεύτερο ερώτημα, όντως η διάγνωση είναι πολύ δύσκολη στα κορίτσια. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αγόρια έχουν ισχυρότερη τάση ώστε να εκδηλώσουν Aυτισμό, αν και τα διαγνωστικά κριτήρια, εξαιρόντας τα αισθητηριακά είναι πιο επικεντρωμένα στην συμπεριφορά που έχουν τα αγόρια.

Σύμφωνα πάλι με ερευνητικές τάσεις, οι ορμόνες των κοριτσιών έχουν πιο καλή αντίσταση στο Aυτιστικό φάσμα. Η δυσκολία όμως στην διάγνωση του Aυτισμού επικεντρώνεται κυρίως στο γεγονός ότι τα κορίτσια έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, από τα αγόρια, με αποτέλεσμα να κρύβουν τα συμπτώματα τους. Αυτό μπορεί αρκετές φορές να γίνεται πιο τυποποιημένα, αλλά αν κάποιος δεν γνωρίζει καλά τον Aυτισμό θα δυσκολευτεί να συμπεράνει και ίσως να το ορίσει σαν μια Μαθησιακή δυσκολία. Όμως με καλή προσέγγιση, τι είναι ακριβώς κοινωνικές δεξιότητες, μπορούμε να αντιληφθούμε με επάρκεια αν ένα κορίτσι έχει Aυτισμό. Υπάρχουν μια σειρά από διαφορετικά πράγματα που παρατηρούνται ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια με αυτισμό.

Ας δούμε τι είναι αυτά:

  • Τα κορίτσια έχουν πιο έντονες δυσκολίες στις σχολικές απαιτήσεις και πιο έντονες Μαθησιακές δυσκολίες.
  • Τα κορίτσια έχουν πιο έντονη τυποποιημένη συμπεριφορά ακόμη και όταν είναι κοινωνικά συμβατή (κάνουν παρέες αλλά είναι η περίεργη της παρέας).
  • Τα αγόρια έχουν ασυνήθιστα ενδιαφέροντα (πλανήτες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.) ενώ τα κορίτσια πιο ήπια (πριγκίπισσες, κούκλες, τέχνες κ.α.).
  • Έχουν έντονη διάδραση στην παρέα (κυρίως φασαρία), αλλά συνάμα χαοτική, χωρίς νόημα πλοκή.

Τα κορίτσια πολλές φορές μπορεί λόγω λανθασμένης διάγνωσης, μπορεί να διαγνωστούν με νευρική ανορεξία, κοινωνική φοβία, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή ΔΕΠ-Υ.

Τα κορίτσια κοινωνικά μπορεί να δείχνουν ντροπαλά και συνεσταλμένα, ενώ από την άλλη, τα αγόρια αναμένεται να είναι πιο εξωστρεφή, δραστήρια αλλά και με πιο εμφανή την κοινωνική απόκλιση. Εκεί είναι και η δυσκολία ώστε να έχουμε επάρκεια στην διάγνωση των κοριτσιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσα κορίτσια παίρνουν διάγνωση Aυτισμού, αυτό συμβαίνει συνήθως στην εφηβεία και ο λόγος είναι ότι τότε αρχίζουν να γίνονται πιο περίπλοκα τα πράγματα στις κοινωνικές σχέσεις. Δηλαδή ενώ έχουμε γνωρίσει το χαμόγελο, το συναίσθημα σε αυτά τα παιδιά, θα δυσκολευτούν στο να ερωτευτούν, να κρατήσουν μυστικά ή θα κατανοούν την αυτοεικόνα τους λανθασμένα ( διατροφή, ντύσιμο κ.α.)

Σίγουρα χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε περισσότερο στην έρευνα για να κατανοήσουμε τον αυτισμό στα κορίτσια και να μιλάμε με περισσότερη ακρίβεια γι’ αυτά.

Πηγή: https://www.kivotosexelixis.gr