Παιδί και παιχνίδι ήταν ανέκαθεν λέξεις που πήγαιναν μαζί. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει ερευνηθεί τόσο ο ρόλος του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού όσο και οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε παίζοντας ένα παιδί να επωφεληθεί στο έπακρο. 

Πλέον είναι γνωστό πως ακόμα και την ώρα της μάθησης, πχ στο νηπιαγωγείο, το παιχνίδι έχει την τιμητική του και λειτουργεί ως ισχυρό μέσο για να πετύχει η διδασκαλία. Πάνω από όλα όμως το παιχνίδι για το παιδί είναι η πιο φυσική του έκφραση και μια ζωτική γι’ αυτό ανάγκη.

Το παιδί ωφελείται από το παιχνίδι και αναπτύσσεται. Ταυτόχρονα μαθαίνει νέα πράγματα, πειραματίζεται και ανακαλύπτει τον εαυτό του. Επίσης μαθαίνει να επικοινωνεί με τους άλλους, αισθάνεται ευτυχία και ασφάλεια, μαθαίνει να νοιάζεται για τους γύρω του αλλά και για το περιβάλλον και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του.

Το παιχνίδι μπορεί να χωριστεί σε δύο βασικές κατηγορίες: Το δομημένο και το ελεύθερο παιχνίδι. Όταν λέμε δομημένο εννοούμε αυτό που έχει οργανωθεί σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο και συχνά γίνεται με καθοδήγηση από έναν ενήλικα.

Παραδείγματα δομημένου παιχνιδιού μπορεί να είναι τα επιτραπέζια, τα οργανωμένα αθλήματα, μαθήματα όπως θεατρικό παιχνίδι ή baby swimming, και τμήματα σε κέντρα προσχολικών δραστηριοτήτων.

Ελεύθερο παιχνίδι είναι εκείνο που απλώς συμβαίνει, χωρίς κάποια προηγούμενη οργάνωση. Εξαρτάται κυρίως από τη διάθεση που έχει το παιδί εκείνη τη στιγμή.

Χρησιμοποιεί τη φαντασία του για τη δημιουργία του παιχνιδιού και ακολουθεί τους χρόνους που το βολεύουν. Παραδείγματα ελεύθερου παιχνιδιού είναι η εξερεύνηση του κήπου, η υπόδυση ενός αγαπημένου ήρωα παραμυθιού, η παιδική χαρά ή τα παιχνίδια μουσικής ή ζωγραφικής χωρίς καθοδήγηση.

Ο ρόλος του παιχνιδιού σε εξωτερικό χώρο προσφέρει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη του παιδιού. Είτε πρόκειται για την παιδική χαρά της γειτονιάς, ένα πάρκο, έναν χώρο μέσα στη φύση ή την αυλή ενός σπιτιού, τα παιδιά μπορούν να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο και να παίξουν έξω από τα όρια των τεσσάρων τοίχων.

Είναι όμως σημαντικό να έχουμε ελέγξει τον χώρο από πριν, ώστε να να είναι φιλικός προς τα παιδιά, από άποψη καθαριότητας και ασφάλειας.

Παίζοντας παιχνίδια με έντονο το στοιχείο της περιπέτειας, τα παιδιά προκαλούν τον ίδιο τους τον εαυτό, τεστάρονται επίσης τα όρια των παιδιών, και τα ίδια αποκτούν συναισθηματική ανθεκτικότητα.

Με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή το σκαρφάλωμα μαθαίνουν να εμπιστεύονται το σώμα τους και να το εξασκούν. Το περιβάλλον της φύσης, ακόμα και αν περιλαμβάνει λίγο χώμα ή λάσπη, προσφέρει ασύγκριτα οφέλη σε σχέση με έναν κλειστό χώρο σπιτιού.

Ο ρόλος του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού είναι αδιαμφισβήτητος. Παιχνίδια δεν είναι μόνο τα αγορασμένα -και ενίοτε πανάκριβα- αντικείμενα του εμπορίου. Επιτελούν, φυσικά, κι αυτά τον ρόλο τους, αλλά το παιχνίδι είναι πολλά παραπάνω.

Από αντικείμενα που θα βρει μέσα στο σπίτι, μέχρι τελείως θεωρητικά και λεκτικά παιχνίδια, όπως είναι οι γλωσσοδέτες, τα αινίγματα για παιδιά κι ένα σωρό άλλα. Παιχνίδι είναι η διασκέδαση με τα χώματα στον κήπο, με το ζυμάρι στην κουζίνα, με κουτιά, πανιά, πλαστελίνη ή χρώματα για ζωγραφική. 

Πολλά παιχνίδια μπορούν να κατασκευαστούν στο σπίτι με εντελώς ανέξοδο τρόπο. Η διαδικασία από μόνη της αναπτύσσει τη φαντασία του παιδιού και δημιουργεί στενότερους δεσμούς με τα άτομα φροντίδας. Παιδί και παιχνίδι είναι ταυτόσημες έννοιες από τη βρεφική κιόλας ηλικία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!