• Φροντίστε ώστε στο διαμέρισμα ή στο σπίτι σας και στον περιβάλλοντα χώρο να υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας. Ο κατάλληλος φωτισμός μέσα και έξω από το σπίτι είναι απαραίτητο στοιχείο.

• Μην εγκαταλείπετε ποτέ το παιδί σας μόνο στο σπίτι ή σε επικίνδυνα σημεία μέσα και έξω από το σπίτι, χωρίς την παρουσία ενηλίκου.

 • Απομακρύνετε τα επικίνδυνα παιγνίδια από το σπίτι και μην αφήνετε ποτέ επικίνδυνα πράγματα στα χέρια των παιδιών.

• Μην αφήνετε σημαντική ποσότητα νερού σε μεγάλα δοχεία ή στο μπάνιο και ασφαλίστε καλά πηγάδια, στέρνες ή άλλους χώρους συλλογής νερού.

• Μην κυκλοφορείτε με φλιτζάνια ζεστών ροφημάτων απρόσεκτοι και αδειάστε όλα τα ποτήρια με τυχόν υπολείμματα ποτών.

• Χαμηλώστε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα, διατηρείστε σβησμένες τις εστίες της κουζίνας όταν δεν χρησιμοποιούνται και καλύπτετε πάντοτε τις ηλεκτρικές πρίζες.

• Βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε ασφαλή σημεία το σιδερωτήριο και τα φωτιστικά και φροντίστε να υπάρχει σύστημα ασφάλειας στον πίνακα του ηλεκτρικού.

• Τοποθετείστε σε ακίνδυνη θέση έπιπλα με αιχμηρά άκρα και αποφύγετε τις πόρτες με τζάμια και αυτές που κλείνουν μόνες τους.

• Εξασφαλίστε ότι οι σκάλες δεν είναι απότομες και γυαλιστερές, όπως και τα πατώματα του σπιτιού.

• Συνηθίστε να κλείνετε το κάλυμμα της τουαλέτας, μην αφήνετε να κρέμεται το κορδόνι από τις περσίδες και απομακρύνετε καρέκλες ή τραπέζια από τα παράθυρα του σπιτιού.

• Σταματήστε να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες και εξασφαλίστε ότι ο σκουπιδοτενεκές φέρει κάλυμμα που ανοίγει δύσκολα και βρίσκετε σε ασφαλές σημείο.

• Εξαφανίστε τα φυτά που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

• Σοβαρευτείτε και φυλάξτε το κυνηγετικό ή το υπηρεσιακό σας όπλο σε σίγουρο σημείο, άδειο και ασφαλισμένο. Φυλάξτε σφαίρες, σκάγια και μπαρούτι σε άλλο σημείο σίγουρο και ασφαλές.

• Μην αφήνετε φάρμακα και τσιγάρα σε προσιτά σημεία και κλείστε καλά τα ντουλάπια.

Ηλεκτροπληξία

Απομακρύνετε το παιδί από το ρεύμα, σπρώχνοντάς το για παράδειγμα με το ξύλινο κοντάρι της σκούπας, μια καρέκλα ή κάποιο αντικείμενο από πλαστικό, γυαλί ή χοντρό ύφασμα ή υλικά που είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας ή πατήστε εσείς σε χαρτί πριν το πιάσετε, ώστε να μην κινδυνέψετε. Σε κάθε άλλη περίπτωση, διακόψτε την παροχή ρεύματος. Αν το παιδί είναι καλά και έχει πάθει μόνο ένα εγκαυματάκι, χρειάζεται απλά παρακολούθηση. Αν είναι αναίσθητο, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο και μεταφέρετε το στο νοσοκομείο. Αν δεν αναπνέει, πρέπει να αρχίσετε αμέσως τεχνητή αναπνοή, ενώ αν κάνει σπασμούς τοποθετήστε το σε πλάγια θέση με το ένα χέρι ως μαξιλάρι και το κεφάλι γυρισμένο στο πλάι, ώστε αν κάνει εμετό να μην κάνει εισρόφηση.
Προληπτικά μέτρα:οι ασκήσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, οι οποίες όμως απαιτούν ειδικές γνώσεις. Για να τις αποκτήσετε μπορείτε να αποταθείτε στην «Πνοή»-Φίλοι εντατικής θεραπείας παιδιού- τηλ. 210-7486801 ώστε να παρακολουθήσετε τα ανάλογα σεμινάρια.

Δηλητηρίαση

Σε περίπτωση που το παιδί σας καταπιεί κάποιο φάρμακο, καθαριστικό υγρό ή πετρέλαιο, η πρώτη κίνηση είναι πρώτα να συμβουλευτείτε το κέντρο δηλητηριάσεων για τη σωστή αντιμετώπιση, ανάλογα με την περίπτωση. Ωστόσο, πρέπει να ενημερώστε τον παιδίατρο αμέσως.

Πνιγμός

α) από κάτι που κατάπιε

Το μωρό μπορεί για παράδειγμα να πνιγεί από μια μεγαλύτερη γουλιά γάλα ή κάποιο μεγαλύτερο παιδί την ώρα που τρώει ή καταπίνοντας κάποιο στέρεο σώμα. Στην περίπτωση του μωρού, γυρίστε το ανάποδα, με το κεφάλι προς τα κάτω, για να βγεί το υγρό που το πνίγει. Δώστε του μερικά ελαφρά χτυπήματα στην πλάτη για να βοηθήσετε την εξαγωγή . Η ίδια μέθοδος ισχύει ακόμα και όταν έχει εισχωρήσει κάτι στην τραχεία του παιδιού.

β) μέσα στη μπανιέρα

Σ’ αυτή την περίπτωση ο χρόνος είναι πολύτιμος. Πρώτα πρέπει να βγεί από τους πνεύμονες όλο το νερό που έχει μπει. Πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να αδειάσουν η τραχεία και οι πνεύμονες και αν το παιδί συνεχίζει να μην αναπνέει να εφαρμοστεί αμέσως τεχνητή αναπνοή.

Πολυζώης Βελέντζας 
Παιδίατρος Επιμελητής Ε.Σ.Υ. 
Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου