Η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε τις πιθανές επιπλοκές στα παιδιά αλλά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Η γρίπη μπορεί να έχει παρόμοια συμπτώματα με το κρυολόγημα, όμως διαφέρει πολύ από αυτό, διότι αποτελούνται από διαφορετικούς ιούς και φυσικά είναι πιο σοβαρή. Σε περίπτωση που δεν ακολουθήσουμε εγκαίρως φαρμακευτική αγωγή, η γρίπη μπορεί να χειροτερεύσει.

Αντίθετα με το κρυολόγημα, που πολλές φορές δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερα αγωγή πέρα από αποσυμφορητικά για την μύτη και κανένα σιρόπι για τον βήχα ή αντιπυρετικό. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τις πιθανές επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι με γρίπη τις περισσότερες φορές εμφανίζουν πολύ υψηλό πυρετό. Παράλληλα έχουν συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, κάτι που μπορεί να είναι και αποτέλεσμα του υψηλού πυρετού, εύκολη κόπωση, βήχας – συνήθως ξηρός -, πονόλαιμος, ρινική καταρροή και πόνους στους μυς. Επίσης στα παιδιά η γρίπη μπορεί να εκδηλώσει εμετούς και διάρροια ή πόνους στην κοιλιά.

Με ποιον τρόπο μεταδίδεται η γρίπη;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που μεταδίδεται η γρίπη είναι τα σταγονίδια που εκπέμπει ο άρρωστος όταν φτερνίζεται ή βήχει. Αυτά τα σταγονίδια περιέχουν τον ιό και βρίσκονται στον χώρο του άρρωστου.

Επίσης μπορεί ο ιός να μεταδοθεί από τα αντικείμενα στα οποία έτυχε να πέσουν μικρά σταγονίδια και στην συνέχεια να ακουμπήσει ένα παιδί και να βάλει το βρώμικο χεράκι του στο στόμα.

Ο άρρωστος μπορεί να μεταδώσει τον ιό μία μέρα πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα και μέχρι 7 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να προληφθεί η γρίπη;

Η πρώτη επιλογή είναι ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός γίνεται στην αρχή του Χειμώνα και προστατεύει το παιδί για έναν χρόνο. Οι ενδείξεις εμβολιασμού ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς της κάθε χώρας και για την Ελλάδα αλλά και για την Κύπρο, ενδείκνυται ο εμβολιασμός στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα παιδιά ανήκουν σε αυτές τις ομάδες οπότε προτού πάρετε την απόφαση να εμβολιάσετε το παιδί σας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο που εμπιστεύεστε.

Στην Αμερική η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων συστήνει για το 2008-2009 τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 6 μηνών μέχρι 18 χρονών. Στις Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διάφορες συστάσεις ανάλογα με την πολιτική της κάθε χώρας.

Επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να προληφθεί η γρίπη είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Να πλένουν τα παιδιά συχνά τα χέρια τους, να μην τρίβουν τα χέρια στην μύτη, στο στόμα ή στα μάτια, να αποφεύγουν την στενή επαφή με αρρώστους από γρίπη, να καλύπτουν το στόμα όταν βήχουν με ένα μαντηλάκι.

Τέλος όταν αρρωσταίνουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι, να μένουν σπίτι μέχρι να νιώσουν καλύτερα και όταν φυσούν την μύτη τους να πετούν πάντα το χαρτί που χρησιμοποίησαν στο καλάθι και να μην το αφήνουν εκτεθειμένο στο τραπέζι ή οπουδήποτε αλλού.