Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κάνουν την εμφάνιση τους και οι ψείρες, ταλαιπωρώντας πολλά παιδάκια και γονείς, ιδιαίτερα στις μικρές σχολικές τάξεις των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Η ψείρα μεταδίδεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο και διαφοροποιείται από άλλου τύπου ψείρες όπως του σώματος ή του εφηβαίου. Η τάση των παιδιών να ανταλλάζουν προσωπικά αντικείμενα όπως π.χ. ένα καπέλο, ένα κασκόλ ή λαστιχάκι για τα μαλλιά, η πολύ στενή επαφή με άλλα παιδάκια κατά τη διάρκεια του ομαδικού παιχνιδιού κλπ είναι οι κύριες αιτίες μετάδοσης της ψείρας (φθειρίαση).

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τουλάχιστον 25 πολιτείες των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στο «National Meeting & Exposition of the American Chemical Society», οι ψείρες έχουν εξελιχθεί και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιφθειρικά σκευάσματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα γενετικών μεταλλάξεων στους 104 από τους 109 πληθυσμούς ψειρών που κατάφεραν να συλλέξουν. Αυτή η «νέα» γενιά ψειρών φαίνεται πώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ήδη γνωστά αντιφθειρικά φάρμακα και χρειάζονται καινούρια σκευάσματα, που θα περιέχουν διαφορετικά χημικά στοιχεία από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Μάλιστα για την αγορά τους θα απαιτείται συνταγή γιατρού.

Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 6-12 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 3-11 ετών ταλαιπωρούνται από ψείρες.