Η υπερβολική ενασχόληση των μικρών παιδιών με ψηφιακές συσκευές και με οθόνες αφής επηρεάζει την ανάπτυξη των μυών και των οστών τους.

Η ταχεία και μεγάλη εξάπλωση των tablets, smart phones και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στις αναπτυγμένες κοινωνίες, που οδηγεί στην χρήση τους από παιδιά, ακόμα και από πολύ μικρή ηλικία, άρχισε να ανησυχεί τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για τις επιπτώσεις τους και την αντιμετώπιση των αλλαγών και επιδράσεων που θα εμφανιστούν στο μέλλον στο ανθρώπινο σώμα και τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μελέτες από Αυστραλία προειδοποιούν ότι η υπερβολική ενασχόλησητων παιδιών με ψηφιακές συσκευές με οθόνη αφής, εμποδίζει την ανάπτυξη των μυών και των οστών.

Τα πρώτα ευρήματα των μελετών που άρχισαν εδώ και 5 χρόνια. έδειξαν ότι όταν τα παιδιά παίζουν με κανονικά παιχνίδια, μέσα σε 15 λεπτά κινούν τα χέρια τους 6 φορές περισσότερο από ότι όταν βλέπουν τηλεόραση και 3 φορές περισσότερο από ότι όταν παίζουν με οθόνες αφής. Επίσης ολόκληρο το σώμα τους κινείται 3 φορές περισσότερο από ότι όταν βλέπουν τηλεόραση και 2 φορές περισσότερο από ότι όταν παίζουν με ψηφιακές συσκευές.

Τα σημερινά παιδιά περνούν περισσότερες ώρες καθιστά, από ότι τρέχοντας και παίζοντας, με αποτέλεσμα να μην έχουν καλή αντίληψη του χώρου και κατά κανόνα λόγω κακής στάσης του σώματος τους να εμφανίζουν πόνους στην πλάτη και αργότερα πιθανόν προβλήματα από την σπονδυλική στήλη.

Για να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες επιπτώσεις στα παιδιά μας η μόνη λύση είναι να είμαστε πρώτα από όλα εμείς καλά πρότυπα για αυτά, αποφεύγοντας την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπροστά τους και να τους δίνουμε ευκαιρίες άθλησης και πολλών, συχνών και διαφορετικών δραστηριοτήτων στην φύση, όπως βάδισμα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι κτλ.