Οι γυναίκες που τρώνε τον πλακούντα του μωρού τους μετά τον τοκετό νομίζοντας ότι ωφελούν την υγεία τους, ματαιοπονούν, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Επανεξετάζοντας τις δημοσιευμένες κλινικές μελέτες για το όλο θέμα, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η τακτική αυτή μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες από την κατάθλιψη ή να τονώσει την ενεργητικότητά τους.

Δεν μπορεί, σύμφωνα με τα νέα, ούτε να μειώσει τον πόνο μετά τον τοκετό, να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος, να «δέσει» περισσότερο τη μητέρα με το μωρό ή να παράσχει οποιοδήποτε άλλο όφελος.

Και αυτό ισχύει όπως κι αν φάει μια μαμά τον πλακούντα του μωρού της, ήτοι ωμό, μαγειρεμένο ή σε μορφή χαπιού.

Η κατανάλωση του πλακούντα αποτελεί μία μόδα των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, την οποία διαφήμισαν ευφυείς (;) τηλεπερσόνες όπως η Κιμ Καρντάσιαν.

Όπως όμως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στην επιθεώρηση «Archives of Women’s Mental Health», επανεξετάζοντας 10 δημοσιευμένες μελέτες επί του θέματος δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει το οποιοδήποτε όφελος για την υγεία από την κατανάλωση του πλακούντα.

Η πλακουντοφαγία, όπως αποκαλείται από τους θιασώτες της, έχει εκθειαστεί και για αναπλήρωση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό μετά τον τοκετό, αλλά ούτε αυτό ισχύει.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την δρα Σύνθια Κόυλ, κλινική ψυχολόγο στο Northwestern, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας ότι καμία επιστημονική ομάδα δεν έχει ελέγξει αν και τι είδους παρενέργειες μπορεί να συνοδεύουν την συγκεκριμένη τακτική.

Και εξηγούν ότι ο πλακούντας δεν είναι απλώς ένα σάκος που περιβάλλει το έμβρυο, αλλά ένα όργανο που δρα ως φίλτρο, απορροφώντας και προστατεύοντας το αναπτυσσόμενο βρέφος από τις τοξίνες και τους ρυπαντές (π.χ. από τα ούρα που κάνει εν όσω βρίσκεται στην κοιλιά της μαμάς του).

Μοιραία λοιπόν περιέχει βακτήρια και ιούς, που ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να επηρεάσουν την μαμά – ούτε, βεβαίως, αν υπάρχουν παρενέργειες για το μωρό της, σε περίπτωση που το θηλάζει.

«Η εντύπωσή μας είναι ότι οι γυναίκες που επιλέγουν την πλακουντοφαγία και οι οποίες κατά τα άλλα είναι πολύ προσεκτικές στο τι τρώνε και τι πίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, είναι πρόθυμες να καταναλώσουν κάτι δίχως να υπάρχουν ενδείξεις οφέλους και, το κυριότερο, δίχως να γνωρίζουν αν κρύβει κινδύνους για τις ίδιες και τα μωρά τους», δήλωσε η δρ Κόυλ.

«Δεν υπάρχει νομοθεσία για την αποθήκευση και επεξεργασία του πλακούντα, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δοσολογία του, δεν υπάρχουν στοιχεία για την ασφάλειά του… Οι γυναίκες στ’ αλήθεια δεν ξέρουν τι καταναλώνουν».