Τα μικρά παιδιά εμφανίζουν συχνά επιθετικές συμπεριφορές, όπως το δάγκωμα, που όμως αν δεν κοπούν εν τη γενέσει τους, μπορεί να εξελιχθούν σε κακές συνήθειες. Ας δούμε για ποιους λόγους μπορεί να δαγκώνει ένα παιδί, αλλά και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να σταματήσει.
Αν το μικρό σας καταφεύγει συχνά στο δάγκωμα, τότε ίσως :
- Είναι ένας τρόπος να σας τραβήξει την προσοχή.
- Είναι ένας τρόπος να εκφραστεί, ειδικά αν δεν έχει ακόμα αναπτυγμένο λεξιλόγιο.
- Νιώθει άγχος και ανασφάλεια, π.χ. για το νέο μωρό στην οικογένεια, ένα διαζύγιο κλπ.
- Βρίσκεται σε υπερένταση, για παράδειγμα επειδή έχει περάσει η ώρα που πρέπει να πάει για ύπνο.
- Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό και έχει εξουσία.
Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή αυτή είναι μια συμπεριφορά που δεν είναι αποδεκτή, ας δούμε τι πρέπει να κάνετε:
- Δείξτε προσοχή στο θύμα: Αν νομίζετε ότι το κάνει για να σας τραβήξει την προσοχή, τότε στρέψτε την προσοχή σας προς το πρόσωπο που δάγκωσε, δείχνοντάς του έτσι ότι η τακτική του δεν πετυχαίνει.
- Μην το δαγκώσετε: Πολλοί γονείς δαγκώνουν κι εκείνοι το παιδί, για να του δείξουν πώς είναι, ώστε να μην το ξανακάνει. Όμως το παιδί έτσι μπερδεύεται και συνήθως συνεχίζει να δαγκώνει.
- Θέστε ξεκάθαρους κανόνες: Με ηρεμία επαναλάβετε στο παιδί ότι το δάγκωμα δεν επιτρέπεται και ενημερώστε το για τις συνέπειες που θα έχει αν τους παρακούσει.
- Εφαρμόστε τις συνέπειες: Αν δε θέλετε τα λόγια σας να μετατραπούν σε κούφιες απειλές, φροντίστε να εφαρμόσετε άμεσα τις συνέπειες όταν το παιδί δαγκώσει.
- Παρατηρήστε το παιδί: Δηλαδή προσπαθήστε να ανακαλύψετε για ποιο λόγο δαγκώνει και κάντε μικρές παρεμβάσεις που θα το βοηθήσουν να το αποφύγει.
- Μάθετέ του να χρησιμοποιεί λέξεις: Αν το μικρό σας δαγκώνει, γιατί δε θέλει να μοιραστεί ένα παιχνίδι ή γιατί έτσι αμύνεται όταν νιώθει ότι το ενοχλεί ένα άλλο παιδάκι, μάθετέ του να χρησιμοποιεί λεξούλες κατάλληλες για την περίσταση, ώστε να μην καταφεύγει στο δάγκωμα.
Πηγή: mother.gr