Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας αντιδρά ακραία κάθε φορά που χάνει σε ένα παιχνίδι, τότε αναμφίβολα πρέπει να του περάσετε το μήνυμα πως και η ήττα είναι στο πρόγραμμα!
- Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πρέπει να βρείτε τη χρυσή τομή έτσι ώστε από τη μια να μάθει να χάνει και από την άλλη να μη γίνει ηττοπαθές ή να σταματήσει να μάχεται για το καλύτερο.
- Όταν το παιδί το έχει πάρει βαρέως επειδή έχασε στο παιχνίδι, αφήστε το να «ψηθεί» από τον πόνο της ήττας και δώστε του εσωτερικά κίνητρα να ανασυνταχθεί για να μη βρεθεί στην ίδια θέση στο άμεσο μέλλον.
- Αν εκδηλώσει αρνητισμό αναφορικά με μελλοντικές συναντήσεις με το φίλο που τον υποχρέωσε σε ήττα, εξηγήστε στο παιδί ότι δεν είναι λογικό να απομακρύνεται από κάποιον επειδή δε το άφησε να κερδίσει στο παιχνίδι.
- Μην προσπαθήσετε να του δώσετε κουράγιο, λέγοντάς του ότι την επόμενη φορά θα κερδίσει εκείνο. Ο λόγος απλός: αν αυτό δε γίνει, το παιδί θα τα βάλει μαζί σας!
- Γενικότερα, μην κάνετε το λάθος να φιλτράρετε τα συναισθήματα ή τις σκέψεις του, αφού το ζητούμενο είναι να καταλάβει γιατί νιώθει τόσο άσχημα με την ήττα.
- Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι η τύχη παίζει το δικό της ρόλο στον καθορισμό του νικητή και του ηττημένου και να μην αμφισβητεί τις ικανότητές του. Επίσης, ενημερώστε το ότι θα έχει ευκαιρίες στο μέλλον να νικήσει.
- Έχει παρατηρηθεί πως ορισμένα παιδιά παρατούν το παιχνίδι στη μέση όταν νιώθουν ότι θα χάσουν. Μάθετε λοιπόν στο παιδί να είναι μαχητικό, ακόμα κι αν νιώθει ότι η ήττα είναι προ των πυλών.
Πηγή: mother.gr