Τα μικρά παιδιά αρρωσταίνουν συνεχώς. Ορισμένα μάλιστα πιο συχνά από κάποια άλλα. Πώς μπορείς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό τους;

Υπάρχουν παιδιά που αρρωσταίνουν πολύ περισσότερο από κάποια άλλα, χωρίς αυτό να σημαίνει απολύτως τίποτα για την υγεία τους, εκτός από το ότι ταλαιπωρούνται πιο πολύ.

Συνήθως τα πρώτα 2-3 χρόνια που το παιδί πάει στο σχολείο, αρρωσταίνει πολύ συχνά και αυτό θεωρείται φυσιολογικό, καθώς κολλάει τη μία ίωση μετά την άλλη. Όταν μάλιστα, λόγω των συνθηκών και των αυξημένων απαιτήσεων της καθημερινότητας τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο χωρίς να έχουν αναρρώσει πλήρως κολλάνε ευκολότερα την επόμενη ίωση, καθώς το ανοσοποιητικό τους είναι εξασθενημένο.

Τα παιδιά ταλαιπωρούνται από κρυολογήματα, γρίπες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες, γαστρεντερίτιδες που εμφανίζονται διαδοχικά, αλλά ευτυχώς αναρρώνουν από αυτά.

Τα βασικά όπλα για γερό ανοσοποιητικό στα παιδιά:

Υπάρχουν ορισμένα μυστικά που βοηθούν τα παιδιά να χτίσουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό. Μπορεί δηλαδή εσύ να δίνεις στο παιδί σου φρούτα και λαχανικά και να εξακολουθεί να αρρωσταίνει 2 φορές τον μήνα και της φίλης σου ο γιος που τρώει κυρίως σοκολάτες και κρουασάν να δείχνει γερός σαν βράχος. Όλα αυτά μέχρι τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Μετά, οι καλές συνήθειες θα αποδώσουν.

Σωστή διατροφή

Περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ω-3 λιπαρά οξέα (δηλαδή λιπαρά ψάρια), ελαιόλαδο, πολύ νερό, γιαούρτι ή κεφίρ, γαλακτοκομικά, βιταμίνη C (μπρόκολο, πορτοκάλια, πιπεριές) και σχεδόν καθόλου έτοιμα σνακ, πίτες, κρουασάν, γλυκά και χυμούς του εμπορίου.

Καλός ύπνος

Ο καλός ύπνος των παιδιών ισοδυναμεί με 11-13 ώρες για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και 10 ώρες για τα παιδιά του δημοτικού. Πολύ σημαντική όμως είναι η ώρα που τα παιδιά θα πέσουν για ύπνο. Όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο για την υγεία τους.

Καθαρά χέρια

Δύσκολο για τα παιδιά, αλλά όχι ακατόρθωτο. Τα μαθαίνεις να πλένουν χέρια μόλις γυρίζουν στο σπίτι, πριν από κάθε γεύμα και μετά την τουαλέτα. Tα σύγχρονα παιδιά έχουν εκπαιδευτεί λόγω Covid-19, θα τους φανεί παιχνιδάκι. Φυσικά, πρέπει να μην αγγίζουν πρόσωπο (μύτη, μάτια, στόμα).

Σωματική δραστηριότητα

Είναι γεγονός πως τα παιδιά που αθλούνται τείνουν να αρρωσταίνουν λιγότερο. Βάλτε από νωρίς τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα του παιδιού. Μπορεί να είναι ο καθημερινός περίπατος και η παιδική χαρά τα πρώτα χρόνια και κάποιο σπορ τα επόμενα.

Έκθεση στον ήλιο

Δεν εννοούμε αλλόγιστη, ούτε χωρίς αντηλιακό τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Οι χειμωνιάτικες βόλτες όμως, κατά τις οποίες το παιδί το βλέπει ο ήλιος για 20 λεπτά βοηθούν σημαντικά στον σχηματισμό της βιταμίνης D που με τη σειρά της ενισχύει το ανοσοποιητικό.