Για τα παιδιά, η έναρξη της νέας σχολικής χρονικά κάθε φθινόπωρο σημαίνει επίσης και την απαρχή των αλλεργικών συμπτωμάτων. Τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα, αφθονούν στις κλειστές σχολικές αίθουσες. Προσθέστε και την σκόνη της κιμωλίας που επίσης μεταφέρεται μέσω του αέρα και του σπόγγου που σβήνει ο δάσκαλος τον πίνακα, και δεν θα απορήσετε γιατί πολλά παιδιά υποφέρουν από άσθμα, ιδίως κάθε Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι επίσης σημαντικά συχνότερες το Φθινόπωρο. Η επιστροφή στο σχολείο σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν χωρίς την επίβλεψη των γονέων να καταναλώνουν τρόφιμα στο σχολικό κυλικείο που βρίθουν σε αλλεργιογόνα, όπως αβγά, γάλα, βούτυρο και άλλα.

Τα συμπτώματα των φθινοπωρινών αλλεργιών

Τα αλλεργικά συμπτώματα που προκαλεί το αγριόχορτο, η γύρη ή η μούχλα περικλείονται στην έννοια της αλλεργικής ρινίτιδας.

Η αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύεται από:

    Φτέρνισμα
    Βήχα
    Δακρύρροια
    Συνάχι
    Κνησμό σε μάτια και μύτη
    Μαύρους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια

Οι έχοντες αλλεργία στο αγριόχορτο επίσης παρουσιάζουν κνησμό στον λαιμό και τη στοματική κοιλότητα, όταν τρώνε μπανάνα, αγγούρι, πεπόνι ή άλλα φρούτα και λαχανικά.

Τα αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν άσθμα, που συντελεί σε δύσπνοια, βήχα και συριγμό.

Οι αντιδράσεις σε τρόφιμα συνοδεύονται από κοιλιακές κράμπες, ναυτία, εμετό, διάρροια, βήχα και εξανθήματα. Στην περίπτωση της αναφυλαξίας, προκαλείται οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα και τον λάρυγγα και εκδηλώνεται δύσπνοια.

Πως θεραπεύονται οι φθινοπωρινές αλλεργίες;

Για την αντιμετώπιση του συναχιού, της δακρύρροιας και του κνησμού αποτελεσματικές είναι οι ακόλουθες λύσεις:

  •     Κορτικοστεροειδή κατόπιν συνταγής γιατρού, σε μορφή σπρέι, για τη μείωση της ρινικής φλεγμονής.
  •     Αντισταμινικά για τη μείωση του φτερνίσματος και του κνησμού, που μπλοκάρουν την δράση των ισταμινών που παράγει ο οργανισμός.
  •     Αποσυμφορητικά για την διάνοιξη της ρινικής κοιλότητας και την απέκκριση της βλέννας.
  •     Συνδυασμός αντισταμινικών/αποσυμφορητικών για καλύτερο αποτέλεσμα της συμπτωματολογίας.
  •     Αντισταμινικά «δάκρυα» για την καταπολέμηση των ισταμινών που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στα μάτια.
  •     Ενέσιμη ανοσοθεραπεία για την ανάπτυξη σταδιακής ανοσίας στα αλλεργιογόνα μέχρι τελικά ο οργανισμός να γίνει ανθεκτικός. Ανακουφίζει τα συμπτώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με τα από του στόματος και ρινικά αντιαλλεργικά φάρμακα. Σε ορισμένα άτομα δε, η ανοσοθεραπεία συντελεί σε μακροχρόνια ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Αν και γενικά είναι εύκολο να προμηθευτείτε φάρμακα για αλλεργίες χωρίς ιατρική συνταγή, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε έναν ειδικό και να επιλέξει εκείνος την κατάλληλη αγωγή για σας. Ορισμένα αντισταμινικά εξάλλου προκαλούν υπνηλία και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στη χρήση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες ορθής χρήσης των φαρμάκων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!