Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε βρέφη και παιδιά καθώς το 30% των παιδιών, ηλικίας 0-4 ετών, παρουσιάζει ενδείξεις ενώ μπορεί να παρουσιαστεί πριν ακόμα και τον 6ο μήνα.

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά εμφανίζεται κυρίως όταν την επισκέπτονται με πόνο στην κοιλιά και αφοδεύουν με κόπο σκληρά, χοντρά κόπρανα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ραγάδες γύρω από τον πρωκτό αλλά και φόβο για την τουαλέτα.

Τι μπορεί όμως να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στα παιδιά;
 
•    Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
•    Τροφές πλούσιες σε λιπαρά
•    Επεξεργασμένα ζαχαρώδη, όπως γλυκά, σοκολάτες, τσουρέκια, μπισκότα κ.λπ.
•    Η αναβολή της ώρας της αφόδευσης. Τα περισσότερα παιδιά κατακρατούν τα κόπρανα με αποτέλεσμα να παραμένουν στο έντερο για αρκετό χρονικό διαστήμα και να σκληραίνουν.
•    Η επώδυνη αφόδευση. Κάποιες φορές μπορεί το παιδί να πόνεσε κατά την αφόδευση γι΄αυτό και δεν θέλει να πηγαίνει στην τουαλέτα.
•    Ο φόβος της τουαλέτας. Κατά την περίοδο της εκπαίδευσης της τουαλέτας και την έναρξη της σχολικής ηλικίας παρατηρείται ο φόβος της τουαλέτας.
•    Η παραμονή στο κρεβάτι για κάποιο διάστημα λόγω κάποιας ασθένειας.
•    Η απότομη αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, όπως ένα ταξίδι, διακοπές κ.λπ.

Πώς να την αντιμετωπίσετε:

Αυξήστε τα υγρά

Δίνετέ του περισσότερα υγρά, κυρίως νερό, αλλά και κάποιους χυμούς χωρίς ζάχαρη.

Μειώστε κάποιες τροφές

Τροφές όπως η μπανάνα, το μήλο, το λευκό ρύζι, οι πατάτες, τα λευκά μακαρόνια και το λευκό ψωμί επιδεινώνουν την κατάσταση.

Φροντίστε να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί προσλαμβάνει περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου.

Γυμναστείτε με το παιδί

Η άσκηση συμβάλλει στη φυσιολογική κίνηση του εντέρου.

Δώστε του χαμομήλι

Μία κούπα χαμομήλι με μία κουταλιά μέλι μπορεί να βοηθήσει στην αφόδευση, όπως και τα δαμάσκηνα κομπόστα ή μια κουταλιά ελαιόλαδο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!