Το παιχνίδι συμβάλει σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης ενός παιδιού. Είναι ένα μέσο εξέλιξης και κοινωνικοποίησης και ο γονέας αποτελεί τον πρώτο φορέα κοινωνικοποίησης του παιδιού. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η επίδραση του γονιού στην κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Μέσω του παιχνιδιού το παιδί εξερευνά τον κόσμο, καλείται να πειραματιστεί, να βρει καινούργιους τρόπους, καινούργιες λύσεις και υποδύεται ρόλους. Αυτό αποτελεί μια πολύτιμη διαδικασία στην εξέλιξη της νοημοσύνης. Ακόμη, σε ένα ομαδικό παιχνίδι κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό να αφομοιωθεί σε ένα παιδί σε ένα ασφαλές πλαίσιο, εφόσον η ζωή δεν είναι μόνο χαρές. Γενικά, το παιχνίδι αποτελεί πηγή ευχαρίστησης και είναι γνωστό ότι οι ευχάριστες εμπειρίες επηρεάζουν τη χημική ισορροπία και τη νευρολογική δομή του εγκεφάλου. Επομένως, ο χρόνος για παιχνίδι είναι πολύτιμος.

Γονείς, είναι σημαντικό να έχετε υπόψιν σας τις πιο κάτω συμβουλές:

    -Ενθαρρύνετε το παιδί να εμπλέκεται σε διάφορες δραστηριότητες με παιδιά της ηλικίας του.
    -Επιβραβεύστε την προσπάθεια που κάνει το παιδί για κοινωνική συναναστροφή.
    -Επιδιώξτε συναντήσεις με γονείς που έχουν παιδιά της ίδιας ηλικίας με τα παιδιά σας.
    -Προωθήστε την κοινωνικοποίηση του παιδιού σας πηγαίνοντας σε μια  παιχνιδούπολη.
    -Εμπλακείτε κι εσείς οι ίδιοι ως γονείς σε κοινωνικές δραστηριότητες γενικότερα.
    -Ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει ρίσκα ακόμα και αν υπάρχει η πιθανότητα να αποτύχει.
    -Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποδέχονται την ήττα στο παιχνίδι.
    -Να έχετε μια θετική στάση εσείς οι ίδιοι οι γονείς απέναντι στο παιχνίδι, να θεωρείτε δηλαδή το παιχνίδι ως ποιοτικός χρόνος.

    -Μην προτρέπετε ή πιέζετε το παιδί να κάνει κάτι που δεν θέλει, ή που δεν νιώθει άνετα με στόχο να το βοηθήσετε, γιατί αυτό έχει αντίθετα αποτελέσματα. Το κάθε παιδί χρειάζεται το δικό του χρόνο για να νιώσει καλά.
    -Μην επιλέγετε εσείς οι ίδιοι για το παιδί σας αυτό που θεωρείτε καλό ενώ μπορεί το ίδιο το παιδί να μην επιθυμεί τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
    -Μη χρησιμοποιείτε αρνητικούς χαρακτηρισμούς δηλαδή «ταμπέλες» για το παιδί σας. Συγκρίνοντας το παιδί σας με άλλα παιδιά, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνικοποίηση του. Είναι καλό όταν το ίδιο το παιδί ταμπελώνει τον εαυτό του, να το σταματάτε και να το συζητάτε.

  -Αφιερώστε λίγο χρόνο να παίξετε με το παιδί σας, όλοι έχουν ανάγκη από παιχνίδι.
    -Μην είστε υπερπροστατευτικοί, καθώς αυτό δεν βοηθά το παιδί να αυτονομηθεί, να παίξει και να κοινωνικοποιηθεί. Αφήστε το παιδί να πέσει κάτω, να είναι πιο ελεύθερο, να χτυπήσει και να μάθει  να σηκώνεται.
  

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!