Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για τις «έξυπνες τροφές», αυτές δηλαδή που χαρίζουν στον εγκέφαλό μας υγεία, ενισχύουν τη μνήμη και τη διαύγεια, τονώνουν το νευρικό σύστημα και βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της νόησης των παιδιών.

Μέσα από τη διατροφή τα παιδιά αναπτύσσονται σωστά και ενισχύουν τόσο το ανοσοποιητικό όσο και το διανοητικό τους σύστημα. Ποιες είναι όμως οι τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξουμε σε αφθονία στο διατροφολόγιο των παιδιών από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους;

Τα πράσινα λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Η αντιοξειδωτική τους δράση είναι ευρέως διαδεδομένη και αποτελεσματική απέναντι στη λειτουργία του εγκεφάλου, στη διατήρηση της διαύγειας της σκέψης και στο αίσθημα κόπωσης.

Τα μήλα
Όλοι γνωρίζουμε πως τα μήλα  είναι  πλούσια σε θρεπτική αξία  και ενισχύουν την ορθή και ταχεία λειτουργία του εγκεφάλου. Άλλωστε ένα μήλο την ημέρα καθιστά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και αυξάνει τη διαύγεια.

Οι ξηροί καρποί 

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα αγαπημένο σνακ των παιδιών. Και πολύ καλά κάνουν, διότι χαρίζουν ενέργεια, πρωτεΐνες και βιταμίνη Ε. Η τελευταία είναι άκρως απαραίτητη για την ανάπτυξη της γνωστικής λειτουργίας του παιδιού. Επίσης, αποτελούν ένα πρώτης τάξεως σνακ για το σχολείο, καθώς αναπληρώνουν την ενέργεια και αυξάνουν την εγρήγορση του εγκεφάλου. Προτιμήστε φουντούκια, καρύδια και αμύγδαλα.

Τα λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, δηλαδή  ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος, είναι πλούσια σε καλά λιπαρά,  τα λεγόμενα Ω-3 λιπαρά οξέα. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα ψάρια τονώνουν την υγεία του εγκεφάλου, τη μνήμη και την ικανότητα προσήλωσης.Τα ψάρια είναι ίσως η πιο σημαντική ενίσχυση του μυαλού που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά.

Το ελαιόλαδο 
Είναι το πιο σημαντικό αντιγηραντικό του εγκεφάλου και έχει σπουδαία αντιοξειδωτική δράση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την κακή.

Οι ντομάτες
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, Β6, ιχνοστοιχεία, μαγνήσιο, φώσφορο και πλήθος άλλων θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Ταυτόχρονα, ενισχύουν και το ανοσοποιητικό του σύστημα ενάντια στις ιώσεις και την εποχική γρίπη.

Η σοκολάτα 
Κάποτε πιστεύαμε ότι η σοκολάτα είναι βλαβερή για την υγεία. Πλέον οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι ευεργετική, καθώς είναι πλούσια αντιοξειδωτικές ουσίες και ενισχύει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, η καφεΐνη η οποία περιέχει διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και δημιουργεί γενικότερη ευεξία. Για τα παιδιά είναι μία έξτρα πηγή ενέργειας για να ανταποκριθούν στις απαιτητικές σχολικές ημέρες.

Και μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να πίνουν αρκετά υγρά 
Το νερό
 

Το νερό βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού και ως εκ τούτου στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσο περισσότερο νερό καταναλώνει ένα παιδί τόσο περισσότερο βοηθά τον εγκέφαλό του να λειτουργήσει γρηγορότερα και με πληρότητα.