Όταν γεννιέται ένα παιδί, τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του είναι τα πιο σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Για τον λόγο αυτό, όταν γίνεται η μετάβαση προς τις στερεές τροφές, είναι σημαντικό να αρχίσετε να σκέφτεστε φιλικούς προς τα παιδιά τρόπους για να ενσωματώσετε στη διατροφή τους τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για μια υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη. 

Ας δούμε λοιπόν, ποιές τροφές κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα:

Πρωτεΐνη:
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση της δομής του εγκεφάλου και συμβάλλει στο μέγεθός του. Οι νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα σε άλλα μέρη του εγκεφάλου και λένε στο σώμα τι να κάνει, είναι επίσης κατασκευασμένοι από πρωτεΐνη. Τα φασόλια και οι φακές, το κρέας, το αγελαδινό γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι όλα πλούσια σε πρωτεΐνη.

Ψευδάργυρος:
Ο ψευδάργυρος βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Προάγει την ανοσία και βοηθά στην ανάπτυξη κι επισκευή των ιστών του σώματος. Βρείτε τον σε φασόλια και φακές, αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, τυρί, ξηρούς καρπούς και σπόρους, οστρακοειδή και θαλασσινά.

Υγιή λιπαρά:
Πάνω από το ήμισυ του εγκεφάλου αποτελείται από λίπος, το οποίο βοηθά στη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων και του νευρικού συστήματος και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από μελλοντικές βλάβες. Τροφές που είναι πλούσιες σε υγιή λιπαρά περιλαμβάνουν το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τον σολομό.

Σίδηρος:
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο σώμα και είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και την ανάπτυξη. Υπάρχουν δύο είδη: ο αιμικός και η μη αιμικός. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό και βρίσκεται κυρίως στο κρέας, όπως το βοδινό, το κοτόπουλο, το αρνί, το χοιρινό και τη γαλοπούλα, καθώς και στα ψάρια. Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε προϊόντα δημητριακών, όπως τα εμπλουτισμένα με σίδηρο βρεφικά δημητριακά, το φυστικοβούτυρο, οι φακές, η σόγια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι ή το σγουρό λάχανο – τα οποία πρέπει ΠΑΝΤΑ να καταναλώνονται με βιταμίνη C, ώστε το σώμα να μπορεί να απορροφήσει τον σίδηρο.

Χολίνη:
Η χολίνη είναι εξαιρετικά σημαντική ενώ ο εγκέφαλος αναπτύσσεται στη μήτρα και κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας – υποστηρίζει τη μάθηση και τη μνήμη – επομένως οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καταναλώνουν άφθονη από αυτή τη θρεπτική ουσία. Πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και κατά την νηπιακή ηλικία. Τα αυγά, η σόγια, το στήθος κοτόπουλου, το μπρόκολο, η κινόα, τα ψάρια και τα θαλασσινά (όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός, οι γαρίδες και το χτένι) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη.

DHA:
Το DHA παίζει ρόλο στη νοημοσύνη, την όραση, την προσοχή και τον έλεγχο των παρορμήσεων, καθώς είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία, την κίνηση, την οργάνωση και τη σύνδεση των νευρώνων του εγκεφάλου. Βρείτε το σε λιπαρά ψάρια και θαλασσινά, αλεσμένους σπόρους chia και κάνναβης, αλεσμένους σπόρους λιναριού, καρύδια, βούτυρο καρυδιών και αυγά που έχουν τραφεί με ωμέγα-3.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!