Έρευνα του Ινστιτούτου Μελέτης του Παιδιού του Πανεπιστημίου του Τορόντο, υποστηρίζει ότι τα νήπια που λένε ψέματα από νωρίς είναι πιθανότερο να τα καταφέρουν καλύτερα αργότερα στη ζωή τους, από εκείνα που λένε πάντα την αλήθεια! Πως το εξηγούν, όμως, αυτό;

Κατά τα λεγόμενα των ειδικών, οι περίπλοκες εγκεφαλικές διεργασίες που πρέπει να γίνουν για να διατυπωθεί ένα ψέμα, αποτελούν δείκτη πρώιμης ευφυΐας του παιδιού.

Μόνο το 1/5 των δίχρονων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης ήταν ικανά να πουν ψέματα. Όμως, στην ηλικία των τεσσάρων ετών, 90% ήταν ικανά να λένε ψέματα. Το ποσοστό των παιδιών που λένε ψέματα αυξάνεται με την ηλικία και κορυφώνεται στα 12, όταν σχεδόν όλα τα παιδιά πλέον έχουν την τάση να λένε ψέματα.

Αυτό σημαίνει πως έχουν αναπτύξει την ικανότητα για περίπλοκες εγκεφαλικές διαδικασίες, όπως η αφομοίωση πληροφοριών και η χρησιμοποίηση δεδομένων προς όφελός τους.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν το παιδί τους λέει πού και πού ένα αθώο ψέμα.

Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι θα γίνει παθολογικός ψεύτης στο μέλλον. Αντίθετα, θα πρέπει να ξέρουν ότι σχεδόν όλα τα παιδιά λένε ψέματα, πράγμα που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξή τους.