Ο Μητρικός Θηλασμός  αρχίζει το συντομότερο δυνατό, ακόμα και αμέσως μετά τον τοκετό.

Το μωρό σας κατά τον θηλασμό πρέπει να βρίσκεται στην αγκαλιά σας σε αναπαυτική θέση, ξαπλωμένο στο πλάι και γυρισμένο προς το στήθος σας. Με το ένα χέρι κρατάτε το στήθος σας από κάτω και με την παλάμη του άλλου χεριού σας κρατάτε το κεφαλάκι του από τον αυχένα. Όταν το μωρό σας ψάχνοντας ανοίξει καλά το στόμα του, φροντίζετε το κάτω χείλος του να βρίσκετε κάτω από την βάση της θηλής σας και τότε σπρώχνετε το κεφαλάκι του προς το στήθος σας. Με την κίνηση αυτή το μωρό παίρνει στο στόμα του τμήμα της θηλαίας άλω, σε ίση απόσταση πάνω και κάτω από την θηλή σας. Το μωρό σας πρέπει να θηλάζει τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από την θηλή σας. Για να σταματήσει τον θηλασμό εισάγετε ένα από τα δάκτυλα σας στο στόμα του μωρού για να διευκολύνετε την απομάκρυνση της θηλής χωρίς τραυματισμό.

Μετά τον θηλασμό κρατάτε το μωρό σας όρθιο, ακουμπισμένο στο στήθος σας ή μπρούμυτα στα πόδια σας, τρίβοντας απαλά την πλάτη του για να ρευτεί.

Είναι πιο σωστό σε κάθε θηλασμό το μωρό σας να θηλάζει μόνο από τον ένα μαστό και στον επόμενο από τον άλλο.

Το μωρό θηλάζει όποτε θέλει και όσο θέλει. Ιδίως τις πρώτες βδομάδες της ζωής, πρέπει να θηλάζει συχνά (8-12 φορές το 24ωρο).

Το μωρό σας δεν πρέπει να λαμβάνει πρόσθετη τροφή ή υγρά (τροποποιημένο γάλα, αφέψημα, ή νερό). Η χρήση της τεχνητής θηλής στην νεογνική περίοδο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο μωρό και να οδηγήσει στην άρνηση της θηλής του μαστού. Εξάλλου το μητρικό γάλα περιέχει 87% νερό και είναι βέβαιο ότι το μωρό σας δεν χρειάζεται επιπλέον υγρά ακόμα και τους θερινούς μήνες. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε η χρήση της πιπίλας τις πρώτες βδομάδες της ζωής.

Πρέπει να πλένετε το στήθος σας κάθε πρωί με σαπούνι, και τις επόμενες φορές πριν και μετά τον θηλασμό πλύσιμο μόνο με νερό. Σαπουνίζετε τα χέρια σας σε κάθε θηλασμό.

 Δεν χρειάζεται να τρώτε για δύο. Πρέπει όμως να καλύπτετε σωστά και ισορροπημένα τις θερμιδικές σας ανάγκες. Αν διψάτε πιείτε όσα υγρά θέλετε ακόμα και την ώρα του θηλασμού. Μην κάνετε δίαιτες αδυνατίσματος. Μην καπνίζετε και μην παίρνετε φάρμακα χωρίς να συνεννοηθείτε με τον παιδίατρο.

Οι πρώτες 4-6 εβδομάδες είναι χρόνος προσαρμογής τόσο για το μωρό σας, όσο και για σας. Μην έχετε άγχος (το υπερβολικό άγχος είναι από τους βασικούς παράγοντες μείωσης του γάλακτός σας).

Σύντομα το μωρό σας θα κανονίσει μόνο του τα γεύματα του. Θα σταματήσει τα βραδινά του, θα αραιώσει τα ημερήσια του και σεις θα έχετε πετύχει το σωστό θηλασμό.

Για κάθε απορία σας ή πρόβλημα σχετικά με τον θηλασμό επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας ή με ειδικό σύμβουλο θηλασμού.

Πολυζώης Βελέντζας
Παιδίατρος Επιμελητής Ε.Σ.Υ.
Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου