Ο φόβος για το σκοτάδι είναι πάρα πολύ κοινός στα παιδιά. Για την ακρίβεια, σχεδόν όλα τα παιδάκια κάποια στιγμή θα περάσουν από αυτήν την φάση, συνήθως στην ηλικία των δύο ή τριών, όπου υπάρχει ναι μεν η δυνατότητα για φαντασία, αλλά όχι για τη διάκριση φανταστικού-πραγματικού.

Όταν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας φοβάται το σκοτάδι υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει αυτή τη φοβία με τον καιρό.

Αρχικά ρωτήστε το τι φοβάται

Μπορεί να σας εκπλήξει με την απάντησή του και με αυτό που στην φαντασία του το κάνει να φοβάται. Προτιμήστε να μιλήσετε για τους φόβους του με το φως της ημέρας. Αν γνωρίζετε τι το τρομάζει, θα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσετε.

Να επιμένετε να κοιμάται στο κρεβάτι του

Μην αφήνετε το παιδί σας να κοιμάται μαζί σας αν φοβάται. Αν χρειαστεί, μείνετε μαζί του στο δωμάτιό του μέχρι να κοιμηθεί. Το σημαντικό είναι να μάθει το παιδί ότι το δωμάτιό του είναι ένας ασφαλής χώρος.
 

Μπορείτε να ετοιμάσετε μια χαλαρωτική ρουτίνα

Ένα μπάνιο, μια ιστορία και μερικές αγκαλιές για να ετοιμάσουν το παιδί σας για ύπνο, σε καθημερινή βάση, είναι πολύ καλή ιδέα για να συνδέσει τον ύπνο με όμορφα, χαλαρωτικά πράγματα. Η ρουτίνα κάνει το παιδί να αισθάνεται ασφαλές.
 

Πείτε στο παιδί σας ότι είναι δυνατό

Μπορεί να κάτσει στο κρεβάτι του, επειδή είναι πιο δυνατό απ’ ό,τι πιστεύει. Και μην ξεχνάτε να του λέτε ότι νιώθετε περήφανοι που καταφέρνει να μένει στο κρεβάτι και να αντιμετωπίζει τους φόβους του.
 

Χρησιμοποιήστε φωτάκι νύχτας

Μπορεί να βοηθήσει αρκετά. Πρέπει, όμως, να πειραματιστείτε λίγο με την τοποθέτησή του, καθώς υπάρχει η πιθανότητα το μικρό φως να δημιουργεί μεγάλες και τρομακτικές σκιές.
 

Παίξτε παιχνίδια στο σκοτάδι

Ρίξτε ένα σεντόνι πάνω από το κεφάλι σας, καθίστε μέσα με το παιδί και ανάψτε έναν φακό. Εναλλακτικά, αγοράστε glowsticks, και παίξτε διασκεδαστικά παιχνίδια στο σαλόνι, ώστε το παιδί σας να συνδέσει το σκοτάδι με κάτι λιγότερο ανατριχιαστικό.

Πείτε του ότι είστε εκεί

Πείτε στο παιδί σας ότι θα επιστρέψετε σύντομα, για να δείτε αν είναι όλα εντάξει. Μπορείτε στην αρχή να το κάνετε κάθε πέντε λεπτά, και σταδιακά να αφήνετε να περνάει περισσότερος χρόνος, όσο το παιδί σας ξεπερνά τον φόβο του.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!