Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, το ίδιο και οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών σας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ενδιαφέροντα των παιδιών συνεχώς αναπτύσσονται και αλλάζουν, κάτι που σημαίνει ότι στα μέσα στη χρονιάς μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για μια τρέχουσα δραστηριότητα και να θέλουν να δοκιμάσουν κάποια νέα. Για να ελαχιστοποιήσετε το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό, πριν επιλέξετε μια εξωσχολική δραστηριότητα για το παιδί σας, πρέπει να λάβετε υπόψη κάποιες παραμέτρους.

Το σχολείο έρχεται πρώτο
Ο αθλητισμός και το παιχνίδι με φίλους μπορεί να ακούγονται πολύ πιο ελκυστικά από το διάβασμα, αλλά το σχολείο πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά τους. Από την αρχή, ενημερώστε το παιδί σας ότι αν οι βαθμοί του πέσουν ή υπάρξουν παράπονα για την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια του μαθήματος, οι εξωσχολικές δραστηριότητες θα σταματήσουν μέχρι νεοτέρας. Αυτό βοηθά το παιδί σας να δει μια εξωσχολική δραστηριότητα ως προνόμιο και ανταμοιβή, κάτι που τονώνει επίσης το ενδιαφέρον του για τη δραστηριότητα.

Ενημερωθείτε για τον φόρτο εργασίας του και το δικό σας πρόγραμμα εκ των προτέρων
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι σχολικές τους εργασίες μπορεί να γίνουν πιο απαιτητικές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστούν τόσες δραστηριότητες όσες παλιά. Το να είστε προετοιμασμένοι για το τι αναμένεται από αυτούς και για τις δεσμεύσεις χρόνου που χρειάζονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς, θα βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να καταρτίσετε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εκ των προτέρων.

Δοκιμάστε για ποικιλία
Εάν το παιδί σας αισθάνεται πιο άνετα σε κάτι μοναχικό, σκεφτείτε να του προτείνετε να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα που του προσφέρει πρόσθετα κοινωνικά οφέλη όπως μια αθλητική ομάδα ή έναν μουσικό σύλλογο. Το ίδιο ισχύει και για ένα παιδί που ασχολείται μόνο με ομαδικές δραστηριότητες, που μπορούν να το βοηθήσουν να αναπτύξει χρήσιμες δεξιότητες μέσα του και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες πρέπει να είναι διασκεδαστικές
Εάν τα παιδιά δεν διασκεδάζουν ή δεν δείχνουν ενδιαφέρον για μια συγκεκριμένη εξωσχολική δραστηριότητα, τότε βοηθήστε τα να βρουν άλλη. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να διασκεδάσουν μακριά από το σχολείο, όπως και οι ενήλικες χρειάζονται χρόνο για διασκέδαση μακριά από το γραφείο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!