Γενικότερα, όλα τα παιδιά και αρκετοί ενήλικες έχουν φόβους οι οποίοι δεν πηγάζουν από το οικογενειακό περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις φόβων που δημιουργούνται στο παιδί από τους ίδιους τους γονείς του με διάφορα λάθη στην ανατροφή… 

  • Όταν το παιδί μεγαλώνει με μια μόνιμη κριτική προς το πρόσωπό τους από τους ίδιους τους γονείς του, νομοτελειακά δε θα μάθει να πιστεύει στον εαυτό του και θα φοβάται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για το κάτι παραπάνω στη ζωή του.

  • Επίσης, όταν δεν υπάρχει ηρεμία στο σπίτι και οι καυγάδες μεταξύ των γονιών είναι στην ημερήσια διάταξη, το παιδί θα μεγαλώσει γεμάτο ανασφάλειες και φοβίες.

  • Από την άλλη μεριά, οι υπερπροστατευτικοί γονείς κάνουν το παιδί σταδιακά φοβικό και ανασφαλές, αφού δεν έχει μάθει να προφυλάσσει τον εαυτό του από τις όποιες κακοτοπιές και αδυνατεί να κινηθεί αυτόνομα.

  • Πολλά παιδιά αποκτούν φόβους μόνο και μόνο από το γεγονός ότι οι γονείς τους εκδηλώνουν δικούς τους φόβους ή κάποιες φορές ξεσπούν την ένταση που νιώθουν από αυτούς πάνω στα παιδιά.

Ένας ακόμα λόγος που κάνει ένα παιδί φοβικό είναι οι υπερβολικοί περιορισμοί και η αδόκιμη πειθαρχία που εφαρμόζουν οι γονείς κατά τη διάρκεια της ανατροφής του. Κάπως έτσι το παιδί διστάζει παντού και πάντα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, φοβούμενο την επίπληξη ή την αποτυχία.

Πηγή: mother.gr