Ο φόβος για τις νέες γεύσεις και τις άγνωστες τροφές είναι κοινός στα περισσότερα παιδάκια και συνήθως εξαφανίζεται καθώς μεγαλώνουν. Η εξήγηση σε αυτή τη συμπεριφορά βρίσκεται στην τροφική νεοφοβία που είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού και αφορά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, ψάρι, κρέας και όσπρια.
Πρόκειται για την άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει και να καταναλώσει μια νέα τροφή. Συνήθως παρουσιάζεται στην προσχολική ηλικία (2- 6 ετών) και σταδιακά όσο μεγαλώνει το παιδί μειώνεται και εξοικειώνεται με τις τροφές. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η νεοφοβία εμφανίζεται και νωρίτερα. Μπορεί να συμπέσει με το στάδιο του απογαλακτισμού, όταν το παιδί δηλαδή έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με νέες γεύσεις. Κάποιες φορές η τροφική νεοφοβία ενδεχομένως να αποδίδεται σε κληρονομικούς παράγοντες. 
Η νεοφοβία, όταν μάλιστα εμφανίζεται για παρατεταμένο διάστημα και στη διευρυμένη της εκδοχή (αφορά μεγάλη ποικιλία τροφών), το παιδί ενδέχεται να στερηθεί το πολύτιμο θρεπτικό φορτίο που εξασφαλίζει η ισορροπημένη διατροφή. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αντίκτυπο στην γενικότερη ανάπτυξή του, επομένως η επικοινωνία με τον παιδίατρο που το παρακολουθεί κρίνεται απαραίτητη. Εκείνος θα μας υποδείξει τρόπους ενθάρρυνσης του παιδιού και μείωσης της άρνησής του να δοκιμάσει νέες τροφές. 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πίεση του παιδιού να καταναλώσει μια τροφή που δεν επιθυμεί θα εντείνει την  αποστροφή του για τη συγκεκριμένη τροφή. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέες γεύσεις πρέπει να πειραματιστείτε με αυτές χωρίς όμως να δείχνετε στο παιδί σας ότι εσείς ανησυχείτε γιατί δεν δοκιμάσει κάποιες τροφές.Τις περισσότερες φορές αυθόρμητα το παιδί καταλήγει να φάει μία τροφή που για πολύ καιρό αρνιόταν να δοκιμάσει.