Οι εκρήξεις θυμού αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο στη ζωή των περισσότερων νηπίων, που όσο κι αν τώρα σας φαίνονται βουνό, στην πραγματικότητα αποτελούν μια αναπτυξιακή φάση που θα περάσει στην ηλικία των τεσσάρων ετών περίπου.

Τα νήπια, που ακόμα δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, ξεσπούν σε φωνές και κλάματα για το παραμικρό, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται ή ποιος τα παρακολουθεί εκείνη την ώρα. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα την ώρα που το παιδί ουρλιάζει και χτυπιέται, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το ξέσπασμα του μικρού σας, πριν καλά-καλά εκδηλωθεί:

Επαρκής ύπνος: Ένα παιδί που νυστάζει, είναι αναπόφευκτο να εκνευριστεί με το παραμικρό και να ξεσπάσει. Γι’ αυτό φροντίστε το μικρό σας να κοιμάται σωστά και αποφεύγετε να το παίρνετε μαζί σας σε εξωτερικές δουλειές, όταν είναι ήδη κουρασμένο.

Snack στην τσάντα: Η πείνα είναι ένας ακόμα λόγος που μπορεί να προκαλέσει μια έκρηξη θυμού, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα snack για να αντιμετωπίσετε την κοιλίτσα του παιδιού σας που γουργουρίζει.

Παιχνίδι στην τσάντα: Η υπομονή μπορεί να είναι αρετή, αλλά σίγουρα δεν είναι μια από τις αρετές που έχουν τα νήπια. Όταν ξέρετε ότι θα πάτε κάπου, όπου θα χρειαστεί να περιμένετε, φροντίστε να έχετε κάτι μαζί σας (βιβλίο, παιχνίδι, κλπ) για να απασχοληθεί το παιδί και να μην γκρινιάζει.

Διάλογος και όρια: Πολλά από τα ξεσπάσματα των παιδιών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι γονείς είχαν συζητήσει μαζί τους και είχαν θέσει προκαταβολικά κάποια όρια. Είναι μάταιο να προσπαθείτε να λογικέψετε ένα παιδί την ώρα που κλαίει και φωνάζει. Γι’ αυτό πρέπει από πριν, σε μια στιγμή που είναι απόλυτα ήρεμο, να το έχετε ενημερώσει και να του έχετε εξηγήσει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ανάλογα την περίσταση.

Πηγή: mother.gr