Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ενεργείς οθόνες (τηλεοράσεις, κινητά, ταμπλέτες, βιντεοπαιχνίδια κλπ).

Μετά την ηλικία των 2 ετών, ο συνολικός χρόνος που μπορεί το παιδί να εκτίθεται σε εκπαιδευτικό μη-βίαιο υλικό στην τηλεόραση ή άλλα μέσα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1-2 ώρες ημερησίως.

Οι γονείς μπορούν να παρέμβουν σημαντικά στο χρόνο που αφιερώνει το παιδί στην τηλεόραση και να το επηρεάσουν στα μηνύματα που επιλέγει, στον τρόπο που τα ερμηνεύει και τα αφομοιώνει, αλλά και στην επίδραση που θα ασκήσουν στη συμπεριφορά του. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει γονείς ευαισθητοποιημένους, με κριτική σκέψη και δυνατότητα επιλογής.

Ωστόσο, επειδή πολλοί γονείς δυσκολεύονται να πείσουν τα παιδιά τους να ξεκολλήσουν από την τηλεόραση, ας δούμε μερικούς τρόπους που σίγουρα θα φανούν βοηθητικοί:

Μην έχετε τηλεόραση στο δωμάτιο του παιδιού.
Μην αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή να παίζει μόνη της όλη την ώρα, ακόμα και όταν δεν παρακολουθείτε τίποτα.
Μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως μέσο επιβράβευσης, π.χ. «αν φας όλο το φαγητό σου, θα σε αφήσω να δεις τηλεόραση».
Μην επιτρέπετε στο παιδί να ανοίγει την τηλεόραση όποτε θέλει, αλλά θέστε συγκεκριμένα όρια σχετικά με το πότε θα βλέπει τηλεόραση και για πόση ώρα.
Ελέγχετε πάντα τα προγράμματα που παρακολουθεί και βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Μην επαναπαύεστε στην ειδική σήμανση καταλληλότητας ενός προγράμματος, αλλά αποφασίστε εσείς οι ίδιοι, αν θέλετε να το δει το παιδί σας.
Αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση την ώρα του φαγητού, αλλά καθίστε γύρω από το τραπέζι και επικοινωνήστε με το παιδί σας.
Περιορίστε εσείς το χρόνο που περνάτε μπροστά στην τηλεόραση, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα. Αν το παιδί σας βλέπει συνέχεια με ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι, είναι λογικό να σας μιμηθεί.
Προτείνετε στο παιδί άλλες δραστηριότητες, αντί της τηλεόρασης. Αυτό είναι ίσως και το πιο δύσκολο στοιχείο, αφού όταν το παιδί πατήσει το κουμπί του off, θα σας ρωτήσει «και τώρα τι να κάνω;». Βιβλία, παιχνίδια, παζλ, κατασκευές, βόλτα στην παιδική χαρά και κυρίως ποιοτικός χρόνος μαζί σας είναι αυτά που θα γεμίσουν ευχάριστα την ώρα του και θα του προσφέρουν περισσότερα και καλύτερα ερεθίσματα.