Στην καθημερινότητα μιας οικογένειας δεν υπάρχουν μόνο στιγμές ανεμελιάς, αλλά και μεγάλες δυσκολίες. Για κάποιες από αυτές δεν πρέπει να γίνεται κοινωνός το παιδί, υπάρχουν όμως κι άλλες που είναι απαραίτητο να τις πληροφορηθεί και να τις διαχειριστεί με τη βοήθειά σας:

  • Είναι ανώφελο να προσπαθείτε να κρύβετε για πάντα το πρόβλημα από το παιδί, φοβούμενοι πώς θα το πάρει. Όταν πρόκειται για ένα σοβαρό οικογενειακό θέμα, το παιδί οφείλει να ενημερωθεί με έναν τρόπο συμβατό με την ηλικία του. Άλλωστε και τα προβλήματα είναι στη ζωή!
  • Αν το παιδί αντιληφθεί ότι αποκρύπτετε το πρόβλημα ή παριστάνετε ότι όλα βαίνουν καλώς, θα πάρει το μήνυμα ότι τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από μια κατάσταση είναι απαγορευμένα και πρέπει να τα κρατάει μέσα του. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να δείχνετε μονίμως καταβεβλημένοι ψυχολογικά, γιατί απλά δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσει τόπο η βοήθεια στο παιδί. Μην ξεχνάτε ότι πάντα πρέπει να δίνετε πρώτοι το καλό παράδειγμα!
  • Επιπλέον, δεν αρκεί απλά να μάθει τι συμβαίνει, αλλά ταυτόχρονα να είσαστε πάντα δίπλα του για να το βοηθήσετε να το διαχειριστεί όπως πρέπει. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από μια άσχημη συγκυρία που-καλώς ή κακώς-υφίσταται στο σπίτι, να εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει κατάλληλα στενάχωρες καταστάσεις.
  • Πριν αποφασίσετε με ποιον τρόπο θα λειτουργήσετε υποβοηθητικά στο παιδί ώστε να αντιμετωπίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή νηφαλιότητα το πρόβλημα, φροντίστε να διαπιστώσετε ποιες είναι γενικότερα οι σκέψεις και τα συναισθήματά του για το θέμα. Το παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και απαιτούνται στοχευμένες κινήσεις με βάση αυτήν.

Πηγή: mother.gr