Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και μετράμε αντίστροφα για τον ερχομό του νέου έτους. Είναι η πιο λαμπερή, ξεχωριστή και εορταστική περίοδος του χρόνου και έχει ταυτιστεί με χαρά και θετική διάθεση.

Οι γονείς με τα παιδιά τους ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε διάφορες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, οι οικογένειες κάνουν σχέδια για το πώς θα περάσουν αυτές τις άγιες ημέρες, οργανώνουν λίστες με δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και κάνουν τα απαραίτητα ψώνια για το εορταστικό τραπέζι και ο κόσμος είναι γενικά έτοιμος να βιώσει το χαρμόσυνο πνεύμα των ημερών.

Όσο πλησιάζουν οι μέρες των εορτών, η ισχύς των συναισθημάτων είναι μεγαλύτερη, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες. Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η ανυπομονησία, ο ενθουσιασμός, η χαρά, η αγωνία και η έξαψη των μικρών παιδιών να δουν τι τους έφερε ο Άγιος Βασίλης και εάν ανταποκρίθηκε σε όσα του είχαν ζητήσει, κορυφώνεται. Οι γονείς, δεν βλέπουν την ώρα να αντλήσουν απεριόριστη ευτυχία και ικανοποίηση, αντικρίζοντας τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών τους όταν θα ξετυλίγουν τα δώρα που με πολλή αγάπη τους προσφέρουν.

Κάποια άτομα, των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα μένουν πολύ μακριά, νιώθουν όσο περνάνε οι μέρες, μια αυξημένη λαχτάρα να αγκαλιάσουν τους δικούς τους, να μοιραστούν μαζί τους ξεχωριστές στιγμές, να περάσουν ποιοτικό χρόνο, να μάθουν τα νέα τους και να ανταλλάξουν από κοντά ευχές και λόγια αγάπης και τρυφερότητας.

Τα παιδιά, επειδή από τη φύση τους διαθέτουν γόνιμη φαντασία, ερμηνεύουν τα Χριστούγεννα ως κάτι μαγικό και εξιδανικευμένο. Δεν βλέπουν την ώρα να κλείσουν τα σχολεία, να στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, να ξεχυθούν στα καταστήματα παιγνιδιών, να περάσουν ανέμελες στιγμές με τους γονείς τους, να παίξουν με τα αδέρφια και τους φίλους τους, να συμμετάσχουν σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, να γράψουν γράμμα στον αγαπημένο τους Άγιο Βασίλη ζητώντας οτιδήποτε επιθυμούν, να ξετυλίξουν γεμάτα ενθουσιασμό τα κουτιά με τα δώρα, να πάρουν αμέτρητες αγκαλιές από τα αγαπημένα τους συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.

Όσο είμαστε παιδιά, ευχόμαστε να κρατήσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων για πάντα και απογοητευόμαστε όταν τελειώνουν οι αγαπημένες μας γιορτές και πρέπει να επιστρέψουμε στις σχολικές μας υποχρεώσεις. Ως ενήλικοι, όπου η αθωότητα της παιδικής ηλικίας έχει εξαφανιστεί και πλέον έχουμε μπει σε άλλο στάδιο ζωής και σε άλλους ρυθμούς, έχουμε αλλάξει ρόλους και έχουμε γίνει πιο ώριμοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πλέον δεν απολαμβάνουμε τις μέρες των χριστουγέννων.