Όλοι οι νέοι γονείς αναρωτιούνται πότε θα περπατήσει το μωρό τους. Τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς το τέλος του πρώτου έτους της ζωής τους, μεταξύ εννέα και δώδεκα μηνών.
Αν το μωρό σας δεν έκανε τα πρώτα του βήματα προτού σβήσει το πρώτο του κεράκι, θα το κάνει στο επόμενο εξάμηνο.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα σε σωματικό επίπεδο που θα κάνει το παιδί στον δεύτερο χρόνο της ζωής του είναι ότι θα κατακτήσει και θα τελειοποιήσει το βάδισμα και θα αρχίσει να ανεβοκατεβαίνει σκάλες.

Ακόμη κι αν έχει καταφέρει να κάνει ένα δύο βηματάκια στηριζόμενο, πιθανόν να χρειαστεί έναν ή και δύο μήνες μέχρι να μπορέσει να σταθεί όρθιο και να βαδίζει με αρμονικές κινήσεις χωρίς τη βοήθειά σας.

Όμως μην περιμένετε να σηκωθεί και να σταθεί με τον τρόπο που εσείς θα κάνατε. Θα ακολουθήσει τη δική του τεχνική, συνήθως προσπαθώντας να πιαστεί από κάποιο αντικείμενο ή έπιπλο και να σηκώνεται.

Πώς ενθαρρύνουμε το μωρό να περπατήσει;

Παίξτε με το μωρό σας και αφήστε το να μετακινηθεί ελεύθερα στο χώρο. Ο καλύτερος τρόπος για να το ενθαρρύνετε είναι ακριβώς αυτή η ελεύθερη μετακίνηση, καθώς μπορεί να προσπαθήσει όσες φορές θέλει και με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά μέχρι να βρει ακριβώς πώς λειτουργεί η βάδιση.

Προσπαθήστε να του δίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χώρο, εκτός της κούνιας ή της στράτας για να εξερευνήσει τις κινητικές του δεξιότητες.

Μερικοί ακόμη τρόποι περιλαμβάνουν:

Δελεάστε το: Το ίδιο κόλπο που μπορεί να προσελκύσει ένα μωρό προκειμένου να μπουσουλήσει ή να σηκώσει το σώμα του ισχύει και για το ενθαρρύνετε να περπατήσει. Τοποθετήστε αγαπημένα του παιχνίδια γύρω του αλλά με τέτοια απόσταση που να χρειάζεται να μετακινηθεί για να τα πιάσει.

Δοκιμάστε το «καροτσάκι»: Δοκιμάστε να δώσετε στο μικρό σας ένα παιχνίδι που θα μπορεί να σπρώχνει, όπως ένα καροτσάκι, καθώς έτσι θα νιώσει ότι διατηρεί τον έλεγχο. Επιπλέον, θα του δώσει την υποστήριξη που χρειάζεται για να μετακινήσει τα πόδια του, να βελτιώσει την ισορροπία του, γεγονός που θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!