Όταν το μωρό έρχεται στον κόσμο, συνήθως, οι νέοι γονείς επιλέγουν να κρατούν την κούνια στην κρεβατοκάμαρά τους, τόσο για συναισθηματικούς όσο και για πρακτικούς λόγους καθώς ξυπνά πολλές φορές μέσα στη νύχτα.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία υποστηρίζει πως το μωρό θα πρέπει να παραμένει στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τουλάχιστον κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του και ιδανικά για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο. Η σύστασή τους αποτελεί προσπάθεια προστασίας του μωρού από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ο κίνδυνος που διατρέχουν μειώνεται σημαντικά μετά τον έκτο μήνα της ζωής τους και σχεδόν εκμηδενίζεται με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους.

Και φαίνεται πως η παρουσία των γονιών στο δωμάτιο που κοιμάται το παιδί διαδραματίζει ευεργετικό ρόλο, καθώς μπορούν να επέμβουν πιο άμεσα σε περίπτωση που κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Ωστόσο, μια αμερικανική έρευνα του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ιδανική ηλικία για να μεταφέρετε την κούνια στο βρεφικό δωμάτιο είναι αυτή των τεσσάρων με εννέα μηνών καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν τα βρέφη κοιμούνται μόνα τους στο δωμάτιό τους, απολαμβάνουν τον ύπνο για περισσότερη ώρα.

Παράλληλα υποστηρίζει πως ο ύπνος στο ίδιο δωμάτιο ενδέχεται όχι απλώς να μην ενισχύει την ασφάλεια του μωρού, αλλά και να το εκθέτει σε επιπλέον κινδύνους.

Όταν κοιμίζουμε το μωράκι μας στην κρεβατοκάμαρά μας, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να καταλήξουμε να κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι, πρακτική που έχει συνδεθεί με την εμφάνιση του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

Ό,τι και αν επιλέξετε, είναι σημαντικό να μην κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό, αλλά και να φροντίζετε η κούνια του να μην έχει περιττά σκεπάσματα και μαλακά αντικείμενα.

Παράλληλα, αν η παρουσία του μωρού στο δωμάτιο δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε ή έχει αρχίσει να βάζει σε κίνδυνο τον γάμο σας, αυτό θα επηρεάσει άμεσα και το ίδιο το βρέφος. Αντίστοιχα, αν δεν μπορείτε να ηρεμήσετε χωρίς να ακούτε την ανάσα του το βράδυ, δεν είναι κακό να καθυστερήσετε για λίγο τη μετακίνησή του!

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!