Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται ποια είναι η σωστή ηλικία για να κάνει το παιδί τους μόνο του μπάνιο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, τα περισσότερα ατυχήματα στο μπάνιο αφορούν παιδιά ηλικίας έως 4 ετών. Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα περίπου 120 παιδιά επισκέπτονται κάθε μέρα τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων εξαιτίας ατυχημάτων που έγιναν στο μπάνιο!

Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι μόνα τους στο νερό πριν την ηλικία των 5 ετών σε καμία περίπτωση, ακόμα και για ελάχιστα δευτερόλεπτα, λένε οι ειδικοί της Επιτροπής για την Ασφάλεια του Καταναλωτή στις ΗΠΑ.

Μετά τα 5 και έως τα 7 μπορούμε να τα αφήνουμε για πολύ λίγο, όπως π.χ. μέχρι να πάμε στο δωμάτιο να πάρουμε μια πετσέτα.

Μετά τα 8 τα περισσότερα παιδιά θέλουν την αυτονομία τους αλλά και την ιδιωτικότητα τους και δυσανασχετούν όταν βρίσκεται κι άλλος σε ένα χώρο όπου αυτά είναι γυμνά.

Για το λόγο αυτό, έως τότε θα πρέπει να έχουμε βεβαιωθεί ότι γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας στο μπάνιο. Απαράβατος κανόνας να μην κλειδώνουν την πόρτα του μπάνιου!

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνει μπάνιο;

Το ντους στο τέλος της ημέρας είναι καλύτερο για τη γενική υγιεινή, καθώς απομακρύνει όλη τη βρωμιά, τα αλλεργιογόνα, τα χημικά προϊόντα και ένα μεγάλο αριθμό τοξινών που συσσωρεύονται στο δέρμα και τα μαλλιά του όλη την ημέρα.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνει ντους;

Δεν χρειαζόμαστε όλοι μπάνιο κάθε μέρα, ειδικά τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες, που δεν ιδρώνουμε τόσο και το δέρμα είναι πιο στεγνό. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για το παιδί σας, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, καθώς ο κανόνας είναι ότι τα παιδιά τρέχουν και ιδρώνουν όλη την ώρα. Μάθετέ του να κρίνει σωστά πότε χρειάζεται μπάνιο και να κάνει πάντα, αν το έχει ανάγκη. Αν κάνει γυμναστική, ιδρώσει ή λερωθεί παραπάνω κάποια μέρα, θα πρέπει να κάνει δυο φορές ντους, αλλά όσο πιο σύντομα γίνεται.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!