Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου οι πιθανότητες ενός νηπίου να εμφανίσει παχυσαρκία αυξάνονται σχεδόν 35% σε περίπτωση που αυτό μεγαλώνει με τον παππού και τη γιαγιά, ενώ τα παιδιά που μένουν έστω και λίγες ώρες με τον παππού ή τη γιαγιά, αντιμετωπίζουν κι εκείνα παρόμοιο κίνδυνο, της τάξης του 15%.

Όσον αφορά τον κληρονομικό παράγοντα στην εμφάνιση της παχυσαρκίας ,όταν ο ένας γονέας είναι παχύσαρκος ,το παιδί έχει 50% πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο, ενώ το ποσοστό ανέρχεται σε 80% όταν και οι δυο γονείς είναι παχύσαρκοι.

Πρακτικές συμβουλές για γονείς

• Συμβάλετε στην Αύξηση της Φυσικής Δραστηριότητα των Παιδιών: περπάτημα, παιχνίδι, κολύμπι, ποδήλατο. Περιορίστε την τηλεόραση, DVD, βιντεοπαιχνίδια ή ηλεκτρονικό υπολογιστή έως 1 ώρα την ημέρα.

• Προσφέρετε ποικιλία τροφίμων στο παιδί από κάθε μία από τις ομάδες τροφίμων. Αν στα παιδιά σας δεν αρέσει για παράδειγμα το μπρόκολο, μην υποθέσετε ότι δεν του αρέσουν τα λαχανικά. Συνεχίστε τις προσπάθειές σας με άλλα λαχανικά.

• Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή / τιμωρία /ένδειξη αγάπης . Επίσης, τα γλυκά δεν πρέπει να λειτουργούν ως αντάλλαγμα αλλά ούτε ο περιορισμός των γλυκών σαν τιμωρία.

• Bάλτε μικρή ποσότητα του φαγητού που δεν πολυσυμπαθεί στο πιάτο του. Tα παραγεμισμένα πιάτα τρομάζουν τα παιδιά. Αν δεν τρώει φρούτα και λαχανικά κόψτε τα σε διάφορα σχήματα και δημιουργείστε αστεία σχήματα στο πιάτο του. Δώστε ονόματα στα φρούτα όπως ” Άννα η μπανάνα” και παίξτε κουκλοθέατρο.

• Μαθαίνουμε στο παιδί μας να τρώει πάντα στο τραπέζι και όχι μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Η τηλεόραση επηρεάζει το είδος της τροφής που θέλει να καταναλώνει ένα παιδί και ταυτόχρονα μειώνεται η οικογενειακή επαφή.

• Αν το παιδί σας είναι λαίμαργο, μάθετέ του να βάζει μικρή ποσότητα στην αρχή και εξηγείστε του πως αν εξακολουθήσει να πεινάει, μπορεί να ξαναβάλει φαγητό.

• Προσπαθήστε να μη βάζετε περιορισμούς σε τρόφιμα, διότι οδηγούν σε υπερβολική κατανάλωση όταν το παιδί βρει αυτό το τρόφιμο. Όταν ένα τρόφιμο είναι «απαγορευμένο» γίνεται πιο επιθυμητό.

• Να είστε θετικό πρότυπο για τα παιδιά σας. Αντικαταστήστε τις κακές διατροφικές σας συνήθειες με άλλες πιο υγιεινές. Δραστηριοποιηθείτε. Μην τρώτε μπροστά στα παιδιά όταν είστε στενοχωρημένοι, μην παραπονιέστε για το αυξημένο σας βάρος, μην αγοράζετε τυποποιημένα τρόφιμα όπως κρουασάν όταν είστε μαζί τους.

• Δώστε προσοχή στις εκφράσεις που χρησιμοποιείτε. Αποφύγετε εκφράσεις όπως «Δεν έχει γλυκό μέχρι να φας όλη σου την σαλάτα» αλλά «Μπορούμε να ξαναδοκιμάσουμε κάποια άλλη φορά αυτά τα λαχανικά. Λες να τα δοκιμάσουμε ωμά αντί για βραστά την επόμενη φορά;»