Στην εποχή μας τα παιδιά παίρνουν δώρα από παντού. Από γονείς, παππούδες, συγγενείς, φίλους… Ακόμη και εσείς όταν πάτε επίσκεψη το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι να πάρετε δώρο, έστω κάτι μικρό όπως σοκολατίτσα, στα μικρά της οικογένειας. Έτσι τα παιδιά πιστεύουν ότι τα δώρα τους ανήκουν δικαιωματικά και οι γονείς δεν κάνουν τίποτα για να διαλύσουν αυτόν τον μύθο.

Αλλά κάνουν καλό στα παιδιά όταν μετατρέπουν το δωμάτιό τους σε κατάστημα παιχνιδιών;

Πολλοί γονείς αγοράζουν δώρα συχνά ως τρόπο να μετριάσουν τη δική τους ενοχή, ότι είναι απόντες είτε επειδή είναι αφοσιωμένοι στην καριέρα τους ή πάρα πολύ απορροφημένοι στα προβλήματα της καθημερινότητας. Αλλά αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς είναι λάθος.

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που όλοι επιστρέφουν στη δική τους παιδική ηλικία. Όσα περισσότερα πράγματα αισθάνονται ότι στερηθήκαν σαν παιδιά, τόσα περισσότερα θέλουν να δώσουν στα δικά τους παιδιά.

Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι πολλά από τα δώρα που αγοράζουν για τα παιδιά τους εκφράζουν τα πράγματα που θα ήθελαν να αποκτήσουν εκείνοι.
Πώς αυτή η υπερκατανάλωση είναι επιβλαβής;

Σε ένα παιδί μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όταν δέχεται δώρα σε συχνή βάση είναι ένας ασφαλής τρόπος να θεωρήσει ότι έτσι του δείχνουν ότι το αγαπούν. Αν συμβεί αυτό, το παιδί δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταλάβει τη διάκριση μεταξύ των εννοιών αγάπη, χρήμα και δώρο. Με επίκεντρο την υλική αξία ενός αντικειμένου που είναι δεδομένο, ένα παιδί μπορεί να δυσκολευτεί να καταλάβει τη συμβολική αξία ενός δώρου καθώς και τη σημασία του να δωρίζει.

Η ανταλλαγή δώρων τα Χριστούγεννα είναι αγαπημένο έθιμο όλων μας. Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία για να έρθει κοντά η οικογένεια και είναι συνετό να χρησιμοποιήσετε αυτή την περίσταση για να διδάξετε σε ένα παιδί τη σημασία και τη χαρά του δούναι και λαβείν.

Πώς μπορούν να βεβαιωθούν οι γονείς ότι τα παιδιά δε λαμβάνουν τα δώρα που τους χαρίζουν, ως δεδομένα;

Τα παιδιά θα πάρουν τα δώρα που τους χαρίζουν ως δεδομένα, αν τα «πνίγουν» συνεχώς με αυτά. Σε αυτήν την περίπτωση όχι απλά θα τα θεωρούν δεδομένα, αλλά δε θα τους δίνουν και ιδιαίτερη προσοχή με αποτέλεσμα να τα πετάξουν μακριά και να μην ξανασχοληθούν με αυτά. Αντ ‘αυτού, είναι σημαντικό να τους δώσουν χρόνο για να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, χωρίς αυτές να εκπληρώνονται αμέσως.

Αυτός είναι ένας τρόπος να μάθουν να ονειρεύονται και να μην έχουν ξεσπάσματα όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Έτσι θα διδαχθούν τα παιδιά ότι δεν είναι παντοδύναμα – κάτι που τα μικρά παιδιά πιστεύουν – και τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται σαν ενήλικες. Αυτό είναι ένα μέρος μιας μεγαλύτερης διαδικασίας μάθησης που θα πρέπει να λαμβάνει χώρα κάθε μέρα και όχι μόνο τα Χριστούγεννα.