Αρκετά συχνά αναζητάμε κάτι καινούριο για να απασχολήσουμε τα παιδιά χωρίς να πρέπει να καταφύγουμε στην αγορά ενός ακόμα επιτραπέζιου παιχνιδιού.
Συγκεντρώσαμε λοιπόν 4 πρωτότυπα ομαδικά παιχνίδια τόσο διασκεδαστικά που πολλές φορές ζητούν να συμμετέχουν σε αυτά και οι μεγάλοι.

1. Δυο Αλήθειες Κι Ένα Ψέμα
Αναπτυξιακός Στόχος: Αναγνώριση Εκφράσεων Προσώπου

Οι συμμετέχοντες κάθονται σε κύκλο και κάθε ένας καλείται να πει τρεις προτάσεις για τον εαυτό του. Οι δύο πρέπει να είναι αλήθεια και η μία ψέμα. Οι υπόλοιποι παίκτες πρέπει να μαντέψουν ποια πρόταση είναι το ψέμα και να ψηφίσουν όλοι μαζί. Αφού πουν όλοι με τη σειρά τους, τότε όλοι οι παίκτες από την αρχή αποκαλύπτουν τη σωστή απάντηση.

2. Ποιος Είμαι;
Αναπτυξιακός Στόχος: Σχέσεις Αλληλουχίας

Ο ενήλικας γράφει σε μερικά κομμάτια χαρτί τρία ονόματα από διάσημους ανθρώπους. Στη συνέχεια επιλέγονται τρία παιδιά που κάθονται σε καρέκλες το ένα δίπλα στο άλλο και κρατάνε με το χέρι τους από ένα χαρτί πάνω στο μέτωπο. Κάθε παίκτης κάνει στους άλλους ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά του, πχ “Είμαι τραγουδιστής;”, ή “Φοράω γυαλιά;”.

Όλες οι ερωτήσεις πρέπει να μπορούν να απαντηθούν με ναι ή όχι. Τα υπόλοιπα παιδιά απαντούν στις ερωτήσεις με ειλικρίνεια. Κάθε παίκτης μπορεί να συνεχίσει αν ρωτάει όσο οι απαντήσεις που παίρνει είναι ναι, ενώ αν του απαντήσουν όχι, αμέσως έρχεται η σειρά του επόμενου. Κερδίζει όποιος πει πρώτος “Είμαι ο/η τάδε” έχοντας πετύχει το σωστό άτομο.

3. Λίστα Σούπερ Μάρκετ
Αναπτυξιακός Στόχος: Απομνημόνευση

Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και ορίζεται εκείνος που θα ξεκινήσει πρώτος μια ιστορία. Ο πρώτος παίκτης ξεκινάει με μια λέξη, πχ “Γάλα”. Ο επόμενος παίκτης πρέπει να επαναλάβει τη λέξη και να προσθέσει άλλη μία, πχ “Γάλα”, “Ψωμί”. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι κάποιος παίκτης να μη μπορεί να θυμηθεί τη σωστή λίστα. Εκεί τελειώνει το παιχνίδι και μπορεί να ξεκινήσει νέα λίστα σούπερ μάρκετ.

4. Δύο Όψεις Του Νομίσματος
Αναπτυξιακός Στόχος: Αισιοδοξία

Εάν η ομάδα των παιδιών είναι αρκετά δεμένη και αισθάνεστε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε κάποια έντονα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν, τότε το παιχνίδι με τις δύο όψεις του νομίσματος μπορεί να προσφέρει χρήσιμα εργαλεία στους μικρούς παίκτες. Κάθε παιδί αναφέρει μια δυσάρεστη εμπειρία που είχε κάποια στιγμή στη ζωή του και οι υπόλοιποι προσπαθούν να βρουν κάποια θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν. Ιδανικά παίζεται από παιδιά έχουν προθυμοποιηθεί να συμμετάσχουν αφού ακούσουν τους κανόνες.