Πολλά μωρά και παιδιά έχουν προβλήματα εγκατάστασης του ύπνου. Σε παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά από ό, τι σε άλλα παιδιά. Ας δούμε παρακάτω τι θα πρέπει να μας προβληματίζει ώστε να το ρυθμίσουμε.

Διαταραχή φάσματος αυτισμού και ύπνος.

Όπως όλα τα παιδιά και τα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, μπορεί να έχουν πρόβλημα στο να κοιμηθούν.

Τα παιδιά όμως με ΔΑΦ μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα ύπνου, που δεν βλέπουμε τόσο συχνά σε άλλα παιδιά. Αυτές οι δυσκολίες περιλαμβάνουν:

  • Ακανόνιστα πρότυπα ύπνου και αφύπνισης.
  • Κοιμούνται πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο για την ηλικία τους ή ξυπνούν περισσότερο από μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Σηκώνονται και παίζουν ή κάνουν θόρυβο για μία ή περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μερικές φορές τα προβλήματα ύπνου διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος.

Άλλες φορές βελτιώνονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Γιατί τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού δυσκολεύονται να κοιμηθούν:

Έχουν Δυσκολίες στην επικοινωνία.

Πολλά μικρά παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος δυσκολεύονται να μεταδώσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους σε άλλους. Το παιδί σας μπορεί να είναι ξύπνιο από κάτι που χρειάζονται αλλά δεν μπορεί να το ζητήσει. Επίσης, λόγω των δυσκολιών επικοινωνίας, τα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, μερικές φορές δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είναι ήρθε η ώρα του ύπνου.

Η αγάπη για τις συνήθειες και ρουτίνες του ύπνου.

Τα παιδιά με ΔΑΦ μπορούν να είναι πολύ προσκολλημένα σε ιεροτελεστίες . Μπορεί να συνηθίσουν να κοιμούνται σε ένα συγκεκριμένο μέρος και δεν θα κοιμηθούν εύκολα κάπου αλλού.

Αγαπημένα αντικείμενα και προσκολλήσεις.

Τα παιδιά με ΔΑΦ μπορεί να έχουν αγαπημένα αντικείμενα για ύπνο ή αγαπημένες πιτζάμες που πρέπει να φορούν πριν κοιμηθούν. Χωρίς αυτά τα αντικείμενα και προσκολλήσεις, ορισμένα παιδιά με ΔΑΦ δεν μπορούν να κοιμηθούν.

Άλλοι λόγοι: άγχος, υπερκινητικότητα, ιατρικά θέματα και φάρμακα

Πολλά παιδιά με ΔΑΦ μπορεί να έχουν πολύ άγχος. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο τους.

Επίσης, μερικές φορές έχουν υπερκινητικότητα και μπορούν να παραμείνουν πολύ δραστήρια και να είναι σε εγρήγορση μέχρι αργά το βράδυ.

Και όπως όλα τα παιδιά, τα παιδιά με ΔΑΦ μπορεί να υποφέρουν από ασθένειες – κρυολογήματα ή λοιμώξεις του αυτιού (που να δυσκολεύονται να εκφράσουν κιόλας) – που καθιστούν δύσκολο για αυτούς να κοιμηθούν ή να κοιμηθούν καλά. Οι χρόνιες ασθένειες όπως το άσθμα ή η επιληψία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο των παιδιών.

Μερικά παιδιά λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να έχουν παρενέργειες που περιλαμβάνουν προβλήματα ρύθμισης του ύπνου.

Εάν έχετε πρόβλημα να μάθετε γιατί το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο, δοκιμάστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ύπνου. Καταγράφοντας τη συμπεριφορά ύπνου του παιδιού σας, μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε ένα μοτίβο ή να παρατηρήσετε κάτι στο περιβάλλον που θα μπορούσε να επηρεάσει τον ύπνο του παιδιού σας. Αυτή η καταγραφή της συμπεριφοράς ύπνου του παιδιού σας θα είναι επίσης χρήσιμη για όλους τους επαγγελματίες που εργάζονται μαζί σας και με το παιδί σας.

Διαχείριση προβλημάτων ύπνου ΚΑΙ ΔΑΦ.

Μερικά προβλήματα ύπνου είναι ζητήματα συμπεριφοράς που μπορείτε να διαχειριστείτε χρησιμοποιώντας στρατηγικές που θα χρησιμοποιούσατε για οποιοδήποτε άλλο παιδί.

Θέλει υπομονή και πρόγραμμα (οπτικό).

Ρουτίνες ύπνου και συνήθειες.

Αναπτύξτε θετική ρουτίνα ύονου που περιλαμβάνει το παιδί σας, για να περάσει μερικές ευχάριστες δραστηριότητες μέσα στα 20 λεπτά πριν από το κρεβάτι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη ρουτίνα όπου κι αν βρίσκεστε και το παιδί σας.

Ορίστε μια κανονική, κατάλληλη για ηλικία ώρα ύπνου για το παιδί σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε πότε αρχίζει να έχει ανάγκη τον ύπνο και είναι κουρασμένο. Πολλοί γονείς παιδιών με ΔΑΦ λένε ότι ο σωστός ύπνος έχει βοηθήσει στα προβλήματα ύπνου των παιδιών τους.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στο παιδί σας αρκετές προειδοποιήσεις ότι πλησιάζει ο ύπνος. Μην πάτε ξαφνικά για ύπνο.

Να είστε συνεπείς στο πώς προειδοποιείτε το παιδί σας, όταν πλησιάζει ο ύπνος. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια ένδειξη όπως ένα ρολόι ή μια κατάλληλη εικόνα για να δείξετε στο παιδί σας ότι είναι η ώρα ή πλησιάζει η ώρα για ύπνο.

Εάν το παιδί σας αναστατωθεί και σηκωθεί από το κρεβάτι, ξαπλώστε ήσυχα και ήρεμα δίπλα με το παιδί σας στο κρεβάτι. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε πολλές φορές, ειδικά εάν προσπαθείτε να αναπτύξετε μια νέα ρουτίνα για τον ύπνο. (εδώ ίσως χρειαστεί να το ενισχύσουμε με σκέψη τα αισθητηριακά)

Περιβάλλον ύπνου.

Εάν το παιδί σας δεν θα κοιμηθεί χωρίς ένα αγαπημένο αντικείμενο – για παράδειγμα, ένα παιχνίδι, – προσπαθήστε να σκεφτείτε τρόπους για να το διαφοροποιήσετε.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι – όχι στον καναπέ, στο κρεβάτι σας ή οπουδήποτε αλλού. Είναι επίσης σημαντικό για το παιδί σας να μάθει να κοιμάται ανεξάρτητα. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ενδείξεις για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει τι πρέπει να συμβεί. Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να είναι πράγματα όπως μια εικόνα που δείχνει το παιδί σας να κοιμάται.

Εάν το παιδί σας αντιμετωπίσει άγχος για να κοιμηθεί μόνο του, μπορείτε να δοκιμάσετε να τυλίξετε το παιδί σας σε μια κουβέρτα, χρησιμοποιώντας ένα νυχτερινό φως στην ή να παίξετε μουσική στην κρεβατοκάμαρα όταν το παιδί σας είναι στο κρεβάτι.
Άλλοι παράγοντες

Εάν το παιδί σας ήταν άρρωστο, μπορεί να θέλει να συνεχίσει να παίρνει την επιπλέον προσοχή που πήρε όταν ήταν άρρωστο. Όταν το παιδί σας είναι καλύτερα, δοκιμάστε ξανά τις παραπάνω στρατηγικές διευθέτησης. Αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό του παιδιού σας εάν πιστεύετε ότι ο κακός ύπνος του παιδιού σας σχετίζεται με ιατρικό πρόβλημα – για παράδειγμα, άσθμα ή επιληψία.

Τάσος Μώκας, Λογοθεραπευτής NDT, S.I. – Ειδικός Παιδαγωγός MSc και επιστημονικός διευθυντής της Κιβωτού Εξέλιξης.