Η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού αλλάζει σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως είναι πολλά τα ερωτήματα και οι ανησυχίες που προκύπτουν. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ανησυχούν για το εάν η σεξουαλική πράξη μπορεί να βλάψει ή να επηρεάσει με κάποιον τρόπο το έμβρυο. Οι ειδικοί καθησυχάζουν και ενημερώνουν τα ζευγάρια που περιμένουν παιδί σχετικά με την σεξουαλική δραστηριότητα παρέχοντας 6 χρήσιμες πληροφορίες.

1. Ναι, σε γενικές γραμμές το σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ασφαλές

Για τις περισσότερες γυναίκες δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην απολαμβάνουν το σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης, ιδιαίτερα προς το τέλος της. Εάν μάλιστα η πιθανή ημερομηνία τοκετού έχει παρέλθει, η σεξουαλική πράξη συστήνεται γιατί μπορεί να βοηθήσει στην έναρξη του τοκετού. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπέρμα είναι πλούσιο σε προσταγλανδίνες , οι όποιες είναι ορμόνες που ενεργοποιούν τις συσπάσεις της μήτρας.

2. Πότε το σεξ δεν είναι ασφαλές

Για τον ίδιο λόγο βέβαια μια γυναίκα που έχει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού πρέπει να αποφύγει τη σεξουαλική πράξη, έτσι ώστε να μην ξεκινήσουν πρόωρα οι συσπάσεις. Επίσης ένα ζευγάρι θα πρέπει να απέχει από το σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης εάν η γυναίκα έχει διαγνωστεί με προδρομικό πλακούντα, μια κατάσταση κατά την οποία ο πλακούντας αναπτύσσεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας και μπορεί να καλύπτει τον τράχηλο. Στην περίπτωση αυτή η γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει τόσο τη συνουσία όσο και τους οργασμούς γιατί μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία του πλακούντα.

3. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος σεξουαλική στάση κατά τη διάρκεια της κύησης

Δεν υπάρχει κανένας λόγος το ζευγάρι να ανησυχεί ότι το έμβρυο θα ενοχληθεί από κάποια σεξουαλική στάση και μπορεί να επιλέξει αυτή που το ευχαριστεί. Συνήθως, οι πιο άνετες σεξουαλικές στάσεις είναι όταν η γυναίκα βρίσκεται πάνω από τον άνδρα ή όταν η διείσδυση στον κόλπο γίνεται με τον άνδρα να είναι πίσω από τη γυναίκα.

4. Είναι φυσιολογικό να μην υπάρχει διάθεση για σεξ

Οι γυναίκες είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργές κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης, πιθανότατα γιατί αισθάνονται το σώμα τους βαρύ και έχουν πλέον κουραστεί. Επιπλέον, η απελευθέρωση της ορμόνης προλακτίνης μπορεί να μειώσει τη libido. Τέλος, η εικόνα σώματος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση για σεξ, γιατί η μεγάλη αλλαγή στο σχήμα και το μέγεθος του σώματος κάνουν τη γυναίκα να αισθάνεται λιγότερο ελκυστική.

5. Κάποιες φορές η libido μπορεί να αυξηθεί

Πολύ συχνά η σεξουαλική επιθυμία είναι πιο έντονη κατά τη διάρκεια της κύησης . Για κάποιους μάλιστα, το γεγονός ότι δεν ανησυχούν για την αντισύλληψη πλέον, είναι ιδιαίτερα απελευθερωτικό. Κατά κάποιο τρόπο συμβαίνει ότι και με τις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία κι έχουν καλύτερη libido.

6. Εάν υπάρχει υποψία σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ) είναι απαραίτητη η σεξουαλική αποχή.

Εάν ο σεξουαλικός σύντροφος της γυναίκας είναι πιθανό να έχει κάποιο ΣΜΝ τότε θα πρέπει το ζευγάρι να απέχει από το σεξ μέχρι να εξεταστεί και να επιβεβαιωθεί ότι είναι υγιής. Καμιά μέθοδος αντισύλληψης δεν προστατεύει 100% από τα ΣΜΝ εκτός από την αποχή και για την έγκυο είναι πολύ σημαντικό να μην φτάσει στον τοκετό ενώ έχει προσβληθεί από κάποια λοίμωξη όπως είναι τα χλαμύδια και η γονόρροια. Κατά τον τοκετό μπορεί να μεταδοθεί η λοίμωξη στο νεογνό και να του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα η τύφλωση. Οι ειδικοί βέβαια τονίζουν ότι σε κάθε νεογνό που γεννιέται σε μαιευτήριο χορηγείται προληπτικά κολλύριο , αλλά τα ζευγάρια οφείλουν να είναι προσεκτικά.

Η σωστή ενημέρωση από τον ειδικό για κάθε απορία σχετικά με τη σεξουαλική ζωή, μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια που περιμένουν παιδί να απολαύσουν τη σεξουαλικότητα τους σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη περίοδο της ζωής τους με ασφάλεια και χωρίς ενοχές.

Πηγή:zougla.gr