Κάποιες γυναίκες ίσως ακόμα σκέφτονται το πρώτο στάδιο, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να βρίσκονται ήδη στο τέταρτο ή το πέμπτο, το σίγουρο όμως είναι ότι όλες οι μανούλες, σύμφωνα με το mother.gr, θα περάσουν και τα εννέα στάδια!

Στάδιο 1ο: Το βιολογικό σας ρολόι χτυπάει και αρχίζετε σοβαρά να συζητάτε με τον σύντροφο σας την πιθανότητα να κάνετε ένα παιδάκι.

Στάδιο 2ο. Το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει θετικό και για τους επόμενους εννέα μήνες όλα είναι μια γλυκιά αναμονή, μέχρι που επιτέλους κρατάτε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας!

Στάδιο 3ο. Όλα είναι καινούργια, τόσο αγχωτικά αλλά και τόσο υπέροχα ταυτόχρονα. Ξενύχτια, θηλασμός, στερεά τροφή, οι πρώτες λεξούλες, τα πρώτα βήματα, πώς να κόψετε την πιπίλα και την πάνα.

Στάδιο 4ο. Το μωράκι σας μεγάλωσε και είναι έτοιμο για τον παιδικό σταθμό. Νιώθετε τόσο περήφανη για αυτό, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλετε και να το αποχωριστείτε. Αυτά είναι τα χρόνια που καθημερινά το μικρό σας θα έχει και μια έκρηξη θυμού, ικανή να σας φτάσει στα όρια σας.

Στάδιο 5ο. Μα πότε κιόλας έφτασε στο νηπιαγωγείο; Κι όμως μεγάλωσε και πια θέλει να είναι ανεξάρτητο, να αποφασίζει τι θα φορέσει, ποια δραστηριότητα θα κάνει κλπ. Ενισχύετε την ανεξαρτησία του, αλλά ακόμα θέλετε να το φροντίζετε σαν να είναι μικρούλι.

Στάδιο 6ο. Το νήπιο σας είναι πια παιδάκι και ήρθε η ώρα να πάει σχολείο. Γράμματα, αριθμοί, ξένες γλώσσες. Για κάποιους τα πράγματα είναι εύκολα, για άλλους υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες. Τα δοντάκια πέφτουν το ένα μετά το άλλο και τα γεγονότα σας προλαβαίνουν «Μαμά, ξέρω πώς δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης»!

Στάδιο 7ο. Προεφηβεία: Το μόνο που θέλετε είναι να το μάθετε να προστατεύει τον εαυτό του, γιατί ο κόσμος εκεί έξω γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και να το προετοιμάσετε για όλες τις σημαντικές αλλαγές, που θα συμβούν στο σώμα και την ψυχή του.

Στάδιο 8ο. Εφηβεία: Οι γονείς μπαίνουν στο περιθώριο, τώρα τον πρώτο ρόλο έχουν οι φίλοι, η μουσική, η μόδα ή ο αθλητισμός. Τα πρώτα ξενύχτια, οι πρώτοι σας σημαντικοί καβγάδες. Αν είστε τυχεροί, περιστασιακά το παιδί σας θα θέλει να σας μιλήσει, ακούστε το, χωρίς να το κρίνετε.

Στάδιο 9ο. Και πάνω που τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας τελειώνουν, το παιδί σας φεύγει από το σπίτι, για σπουδές, για δουλειά ή ίσως και για να ανοίξει το δικό του σπίτι. Όχι οι αγωνίες δεν σταματάνε, όσo κι αν μεγαλώσει, θα είναι για πάντα το μικρό σας.