Οι ξηροί καρποί είναι ένα παρεξηγημένο φαγώσιμο στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια αρχίζει δειλά δειλά και παίρνει περισσότερο κοινό κοντά του. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο γεγονός καθώς οι ξηροί καρποί έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Oι ξηροί καρποί ανταγωνίζονται επάξια το ελαιόλαδο, τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, τα φρέσκα λαχανικά, το άπαχο κρέας. Στην γενικότερη ανάπτυξη των παιδιών αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά καθώς δίνουν θρεπτικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Πολλοί ειδικοί όπως και η δική μου προσωπική γνώμη, ειδικότερα σε κάποιες κατηγορίες παιδιών όπως τα υποτονικά, υπερκινητικά ή με μυολειτουργικές δυσκολίες τα βοηθά να ωριμάσουν την στοματική τους κοιλότητα.

Στην κατηγορία των ξηρών καρπών ανήκουν και τα αποξηραμένα φρούτα. Τα φρούτα που είναι αποξηραμένα, δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να κόψουν και να τραγανίσουν λόγω της στερεότητας τους. Αυτή η κίνηση που κάνουν βελτιώνει τη στάση σώματος, την όραση, την αναπνοή και βοηθά εν γένει το στοματοκινητικό μηχανισμό. Από κει και πέρα πολύ σημαντικό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι το κάθε φρούτο, αφού τραγανιστεί μέσα στο στόμα, δίνει την δυνατότητα για πολλές αισθητηριακές εμπειρίες, δηλαδή διαφορετικά ερεθίσματα μέσα στο στόμα. Μπορεί να λείπουν οι χυμοί των φρούτων, όταν έχουν αποξηραθεί, αλλά οι υφές από αυτά είναι διαφορετικά. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να αναφέρουμε για την δυνατότητα στην υγεία κτλ, που μας δίνουν οι ξηροί καρποί και για να καταλάβετε την αξία τους, τόσο στην υγεία όσο και στην ανάπτυξη. Απλά φέρτε στο μυαλό σας, πως τρώμε το πασατέμπος και γιατί κυρίως καταναλώνεται στο γήπεδο. Πέρα από όλα τα θρεπτικά στοιχεία και την βοήθεια που δίνει σε αναπτυξιακά στάδια, όπως η όραση (δυσκολίες σύγκλισης ματιών), το έντονο σε στοιχεία αλάτι, τη λεπτεπίλεπτη κίνηση με δόντια και στόμα σκεφτείτε ότι είναι το καλύτερο αντιστρεσσογόνο.

Ας δούμε όμως κάποια πράγματα που μας βοηθούν οι ξηροί καρποί.

  • Τραγάνισμα
  • Σε αναπνοή και στάση σώματος
  • Σε χρόνιες ωτίτιδες και αλλεργίες για απελευθέρωση των αυτιών.
  • Καλύτερη υγιεινή και ανθεκτικότητα δοντιών.
  • Καλύτερη υγιεινή στόματος.
  • Καλύτερη προσοχή.
  • Μείωση κινητικότητας.
  • Καλύτερος έλεγχος και βοήθεια στην αυτονομία κεφαλής ματιών.
  • Μειώνει την σιελλόροια.
  • Μειώνει και εξαλείφει πιθανώς την ονυχοφαγία (αν είναι αισθητηριακό).
  • Μειώνει το τρίξιμο των δοντιών.
  • Βελτιώνει της συγκλίσεις των δοντιών (σταυροειδής, γναθικές ανωμαλίες).

Κατά την δική μου και πάλι άποψη θα έπρεπε όλα τα σχολεία να έχουν στα κυλικεία τους, ξηρούς καρπούς ή να είναι στο διατροφικό τους πρόγραμμα. Φυσικά αν γινόταν έρευνα για την απόδοση των παιδιών σε ελληνικά σχολεία, πριν και μετά την χρήση ξηρών καρπών τα αποτελέσματα μόνο χαρούμενους δεν θα μας έκαναν, αντιθέτως θα μας τόνιζαν την αναγκαιότητα να διαμορφώσουμε περιβάλοντα, όπως και τα φαγώσιμα στο σχολείο, ώστε να έχουν καλύτερη μαθησιακή απόδοση από αυτά..

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω, ότι καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας, ότι οι αισθήσεις υπάρχουν για να λειτουργούν για όλους μας και σίγουρα οι ξηροί καρποί μας φέρνουν ισορροπία σε αυτό.

Τάσος Μώκας, Λογοθεραπευτής NDT, S.I. – Ειδικός Παιδαγωγός MSc και επιστημονικός διευθυντής της Κιβωτού Εξέλιξης.