Η χρήση ακουστικών γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, καθώς δύο στους τρεις γονείς σε εθνική δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα παιδιά τους στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο χρησιμοποιούν εξοπλισμό ήχου. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, δύο στους τρεις γονείς δήλωσαν ότι τα παιδιά τους ηλικίας πέντε έως 12 ετών χρησιμοποιούν προσωπικές συσκευές ήχου. Από τους γονείς που δήλωσαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ακουστικά κεφαλής ή ακουστικά ψείρες, οι μισοί δήλωσαν ότι τα παιδιά τους τα χρησιμοποιούν για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα και ένας στους έξι δήλωσε ότι τα παιδιά τους τα χρησιμοποιούν συνήθως για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα.

Τα πιο συνηθισμένα μέρη όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν ακουστικά είναι στο σπίτι, στο σχολείο και στο αυτοκίνητο, ενώ λιγότερο από το 10% των γονέων δήλωσαν ότι τα χρησιμοποιούν στο λεωφορείο, στο δρόμο και στο κρεβάτι. Οι μισοί γονείς δήλωσαν ότι τα ακουστικά είναι χρήσιμα για την ψυχαγωγία των παιδιών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γονείς παιδιών ηλικίας 9-12 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους γονείς παιδιών ηλικίας 5-8 ετών να δηλώσουν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ακουστικά, ενώ το ποσοστό καθημερινής χρήσης ήταν επίσης υψηλότερο όσο μεγαλύτερο ήταν το παιδί.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η παρατεταμένη ή ακραία έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως απώλεια ακοής και εμβοές. Η έκθεση στο θόρυβο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των παιδιών, τη μάθηση, τη γλώσσα, τα επίπεδα άγχους, ακόμη και την αρτηριακή πίεση.

«Ο κίνδυνος έκθεσης σε θόρυβο για τα μικρά παιδιά συνδεόταν προηγουμένως με δυνατά μεμονωμένα γεγονότα, όπως συναυλίες και πυροτεχνήματα, αλλά οι γονείς μπορεί να υποτιμούν την πιθανή βλάβη από την υπερβολική χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας», λέει η Susan Walford, παιδίατρος στο νοσοκομείο, η οποία ήταν συνδιευθύντρια της μελέτης.

Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε βλάβες από την έκθεση σε θόρυβο, επειδή το ακουστικό τους σύστημα βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη. Έχουν επίσης μικρότερα ακουστικά κανάλια από τους ενήλικες, οπότε τα αντιληπτά επίπεδα θορύβου είναι μεγαλύτερα».

Μόνο οι μισοί από τους γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι προσπάθησαν να περιορίσουν τη χρήση ηχητικών συσκευών από τα παιδιά τους. Οι γονείς των οποίων τα παιδιά χρησιμοποιούν ακουστικά για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να θέσουν όρια χρόνου και έντασης από τους γονείς των οποίων τα παιδιά χρησιμοποιούν ακουστικά λιγότερο.

Πηγή: ΑΠΕ