Όλοι οι μελλοντικοί γονείς ονειρεύονται τη στιγμή που θα κρατήσουν το μωρό τους στην αγκαλιά. Συνήθως, όμως, έχουν και αγωνία ή απορίες για την καθημερινή του φροντίδα! Για να… ξεδιαλύνουμε το τοπίο και να βοηθήσουμε τους γονείς σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη στιγμή της ζωής τους, καταγράφουμε κάποια βασικά βήματα της περιποίησης ενός μωρού:

Μπάνιο

Το μπάνιο προσφέρει στο μωρό τη χαλάρωση και την αναζωογόνηση που χρειάζεται. Αυτό μπορεί να γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, εφόσον η πάνα παραμένει καθαρή, όπως και το προσωπάκι και τα χεράκια του ή ακόμη και καθημερινά. Για να είναι ήρεμο το μωρό κατά τη διάρκεια του μπάνιου, σε περίπτωση που δεν του είναι τόσο ευχάριστο και αντιδρά, δημιουργούμε μια όμορφη ρουτίνα με χαδάκια και παιχνιδάκια, ώστε σύντομα να γίνει η αγαπημένη του. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να έχουν επιλέξει οι γονείς προϊόντα που σέβονται το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα.

Ομφάλιος λώρος: Οι γονείς, κατά τη διάρκεια του μπάνιου, καλό είναι να διατηρούν το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου καθαρό και στεγνό, μέχρις ότου συρρικνωθεί και πέσει.

Νύχια: Παρότι τα νύχια ενός μωρού είναι συνήθως απαλά, μπορούν, ωστόσο, να γρατσουνίσουν το ευαίσθητο δερματάκι του. Για το κόψιμο των νυχιών του υπάρχουν ειδικά ψαλιδάκια με στρογγυλεμένη μύτη. Extra tip: η κατάλληλη ευκαιρία για το κόψιμο των νυχιών τους είναι μετά το μπάνιο τους ή, εναλλακτικά, όταν κοιμούνται και τα χεράκια τους είναι χαλαρά.

Αλλαγή πάνας: Στα μωρά, ειδικά στα νεογέννητα η αλλαγή της πάνας είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνεται ακόμα και πάνω από 8 φορές τη μέρα. Για την πρόληψη εμφάνισης ερεθισμών ή συγκάματος χρειάζεται η αλλαγή να γίνεται έγκαιρα αλλά και με προσεκτικά βήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς αφού καθαρίσουν σχολαστικά τις ακαθαρσίες, είναι σημαντικό να εφαρμόζουν την κατάλληλη κρέμα, που θα καταπραΰνει το βρεφικό δέρμα και θα προλαμβάνει τυχόν ερεθισμούς.

Ενυδάτωση: Η ώρα της ενυδάτωσης μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για… μασάζ, χαρά και δέσιμο μεταξύ γονιού και μωρού! Πόσω, δε, μάλλον όταν οι γονείς έχουν στη διάθεσή τους το προϊόν που θα προσφέρει στο μωρό τους την περιποίηση που έχει ανάγκη.