Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γονείς που κακομαθαίνουν τα παιδιά τους. Αυτό όμως τις περισσότερες φορές δημιουργεί αχάριστα παιδιά, τα οποία δεν ικανοποιούνται με τίποτα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να σκεφτείτε τα παρακάτω πριν αγοράσετε κάτι στα παιδιά σας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών.

 Δημιουργεί άσχημη συμπεριφορά!

Τα παιδιά που λαμβάνουν πολλά δώρα κατά την περίοδο των γιορτών, έχουν κοινωνικές και συναισθηματικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν αντίκτυπο ακόμη και μετά την παιδική τους ηλικία. Ενώ αρχικά μπορεί να χαρούν, το συναίσθημα αυτό διαρκεί πολύ λίγο. Από την άλλη πλευρά, όμως, δημιουργεί μια λαχτάρα για ακόμη περισσότερα δώρα.

Μειώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού!

Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι τα υλικά αγαθά αυξάνουν τον αυτοσεβασμό. Αντιθέτως όμως, παιδιά με λιγότερα υλικά αγαθά και με καλύτερη προσωπική σχέση με τους γονείς τους έχουν συνήθως λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και σέβονται περισσότερο τον εαυτό τους και τους ανθρώπους γύρω τους.

Μειώνει στα παιδιά το αίσθημα της χαράς!

Βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν τη γενναιοδωρία τους με το να αγοράζουν δώρα για τους άλλους, τους μαθαίνετε να εκτιμούν περισσότερο τους ανθρώπους γύρω τους, ενώ παράλληλα ωθείτε την προσωπική τους ευτυχία και δεν τους κάνετε εγωπαθείς.


Ποιοι χαρακτήρες παιδιών «απαιτούν» πολλά δώρα!

Δεν είναι όμως όλα τα παιδιά κακομαθημένα. Τα παιδιά που εξαναγκάζουν τους γονείς τους να τους κακομαθαίνουν είναι εκείνα που αναπτύσσουν τέτοιες συμπεριφορές και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν περισσότερα δώρα στις γιορτές.

 Αυτά τα παιδιά αποκαλούνται «νταήδες» και ανήκουν σε 3 κατηγορίες:

Ο Περιφρονητικός: είναι αυτός που απαιτεί τα δώρα επειδή πιστεύει ότι τα αξίζει. Οι γονείς για να αποφύγουν τη φασαρία, του αγοράζουν ό,τι ζητήσει.

Ο Ανήσυχος: είναι αυτός που πιστεύει ότι τα δώρα αποδεικνύουν την αγάπη. Συγκρίνει συνέχεια τον εαυτό του με άτομα της ηλικίας του, ενώ πιστεύει πως αυτά που έχει δεν είναι αρκετά. Οι γονείς συνήθως του αγοράζουν δώρα γιατί νιώθουν ενοχές.

Ο Εκμεταλλευτής: λέει ψέματα και γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να πει ή να κάνει για να αισθανθούν οι γονείς του ανασφάλεια. Θα κάνει τα πάντα για να πετύχει το στόχο του.

Τι να κάνετε για να μη γίνει το παιδί σας κακομαθημένο!

Οι περισσότεροι από εσάς θα ρωτήσετε: «Και τι μπορώ να κάνω για να μη γίνει το παιδί μου κακομαθημένο;». Μην απελπίζεστε, υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις.

Βάλτε όρια

Κάντε δώρα τα οποία έχουν συναισθηματική αξία και βάλτε όρια ώστε όλοι να έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

Μην αποκλίνετε από το πρόγραμμα και τα όρια που έχετε θέσει

Ακόμη και κατά τη διάρκεια των γιορτών, είναι σωστό να μην ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας. Επομένως, μην αλλάζετε την ώρα του ύπνου ή του φαγητού, γιατί τα παιδιά θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει οργάνωση και η συμπεριφορά τους θα χειροτερεύσει.

Χαρίστε δώρα που βελτιώνουν την εκτίμησή τους

Στα παιδιά αρέσει να ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους. Προτιμήστε να αγοράσετε δώρα τα οποία θα βελτιώσουν τη δημιουργικότητά τους και θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Αυτό θα τους διδάξει ότι δε χρειάζονται πολλά δώρα για να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

Διδάξτε τους τη χαρά του να δίνεις

Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν την αξία του να δίνεις. Αυτό θα τους βοηθήσει να μάθουν να μοιράζονται και θα βελτιώσει το αίσθημα της κοινωνικότητάς τους.

Δε χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν τα παιδιά μας γίνουν κακομαθημένα. Μπορούν να είναι ικανοποιημένα με όσα τους δίνουμε αρκεί κι εμείς, ως γονείς, να θέτουμε κάποια όρια και να μπορούμε να τους διδάξουμε πως σημασία δεν έχει το δώρο αλλά η κίνηση!

Πηγή: ediva