Ο πόνος στο αυτί (ωταλγία) στο παιδί είναι πολύ δυνατός και διαξιφιστικός και είναι τις περισσότερες φορές ένδειξη ύπαρξης φλεγμονής στο αυτί του παιδιού ή σε παρακείμενους ιστούς.

Μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, μείωση της ακοής (βαρηκοϊα), εκροή υγρού (ωτόρροια) ή αίμα στον έξω ακουστικό πόρο, πόνο στον λαιμό και ρινίτιδα.

Συνηθέστερες αιτίες είναι οι φλεγμονές του ωτός όπως:

Οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα.

Εννέα στα δέκα παιδιά ηλικίας έως 3 ετών εμφανίζουν οξεία μέση ωτίτιδα με ή χωρίς ωτόρροια τουλάχιστον μία φορά, ενώ συχνά ταλαιπωρεί πολλά παιδιά έως την ηλικία των 6 ετών. Επιπλοκή της οξείας μέσης πυώδους ωτίτιδος είναι η οξεία μαστοειδίτιδα που εκδηλώνεται με έντονο πόνο πίσω από το αυτί και προβολή του πτερυγίου του.

Ιογενής ωτίτιδα

Εξωτερική ωτίτιδα. Είναι η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του ωτός. Ένα παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης αυτού του είδους το καλοκαίρι λόγω κολύμβησης.

Δοθιήνας – απόστημα έξω ακουστικού πόρου

Σπανιότερες αιτίες ωταλγίας είναι η συσσώρευση κυψελίδος ή παρουσία ξένου σώματος στον έξω ακουστικό πόρο, η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγος που συμβαίνει συχνά στις ρινίτιδες, οι τραυματισμοί του ωτός (χρήση μπατονέτας – χαστούκι) και το βαρότραυμα (μετά από προσγείωση αεροπλάνου).


Τι να κάνετε:

  • Παυσίπονα
  • Αναλγητικά που είναι μη-στεροειδή και αντιφλεγμονώδη αλλά και η ακεταμινοφαίνη θα βοηθήσουν το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα. Δίνοντας κάτι στο παιδί σας για τον πόνο πριν τον ύπνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
  • Εφαρμόστε θερμότητα στο αυτί, επειδή μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο.
  • Χρησιμοποιήστε μια ζεστή πετσέτα.
  • Ξεκούραση
  • Η ανάπαυση θα βοηθήσει τον οργανισμό του παιδιού να καταπολεμήσει την λοίμωξη.
  • Χρησιμοποιήστε σταγόνες για τα αυτιά, αλλά προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε σταγόνες χωρίς την πρότερη συμβουλή ενός γιατρού.
  • Εάν το παιδί σας δεν είναι καλύτερα μετά από μερικές ημέρες θεραπείας στο σπίτι, καλέστε τον γιατρό σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!