Όταν το παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα ή και σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να τύχει να πέσει και να χτυπήσει κάποιο δοντάκι του. Ανάλογα με την πρόκληση ή μη ζημιάς σε αυτό, απαιτούνται οι ανάλογοι χειρισμοί από μέρους σας, σύμφωνα με το mother.gr:

  • Ελέγξτε άμεσα αν με την πτώση χτύπησε κι αλλού και χρειάζεται τη φροντίδα σας. Αν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ζητήστε από το παιδί να σας δείξει ποιο ακριβώς δοντάκι χτύπησε για να δείτε την κατάστασή του. 

  • Επειδή ενδέχεται απλά να τρόμαξε και να πονάει, καθησυχάστε το παιδί μιλώντας του με ήρεμο τόνο φωνής και βρείτε τρόπους να του αποσπάσετε την προσοχή. Αν και τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει κάποιο σύμπτωμα που θα σας ανησυχήσει, δεν έχετε λόγο να πάτε το παιδί στο γιατρό.

  • Σε περίπτωση που έχει ματώσει, αφού ξεπλύνει το στοματάκι του, πιέστε το σημείο με ένα υγρό πανί για να σταματήσει η αιμορραγία.

  • Αν διαπιστώσετε ότι το δόντι ράγισε ή έσπασε, μείνετε ψύχραιμοι, ηρεμήστε το παιδί και πηγαίνετέ το αμέσως στον οδοντίατρο.

Είναι αυτονόητο ότι μπορείτε να πάρετε προληπτικά τηλέφωνο σε έναν οδοντίατρο για να ζητήσετε τη συμβουλή του, ακόμα κι αν φαινομενικά δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, μόνο και μόνο για να νιώσετε ήρεμοι.