Σε όλους μας συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε να ξεχνάμε πολλά πράγματα από την παιδική μας ηλικία, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν κάποια άλλα που μένουν χαραγμένα στη μνήμη μας όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, που μπορεί όταν ενηλικιωθούν να μην θυμούνται όλα τα παιχνίδια που τους αγοράσετε, αλλά θα έχουν συγκεκριμένες αναμνήσεις που θα τα συντροφεύουν για μια ζωή.

Πώς φέρεστε ο ένας στον άλλον: Όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα τα παιδιά θα θυμούνται πώς ήταν η σχέση των γονιών τους, αν δηλαδή υπήρχε αγάπη, κατανόηση και επικοινωνία ή αντίθετα καθημερινές εντάσεις, ψυχρότητα και τσακωμοί.

Τις συνήθειες–έθιμα της οικογένειας: Κάθε οικογένεια πρέπει να έχει τις δικές της οικογενειακές συνήθειες, τα δικά της μικρά έθιμα, που ενώνουν τα μέλη της και τους δίνουν την αίσθηση ότι ανήκουν εκεί. Το παιδί θα τα θυμάται με αγάπη και θα θέλει, όταν κάνει δική του οικογένεια, να τα συνεχίσει.

Τα λόγια σας: Κάθε τι καλό, αλλά δυστυχώς και κάθε τι κακό που βγαίνει από το στόμα σας, θα μένει στο μυαλό και την ψυχή του παιδιού σας για πάντα. Λόγια αγάπης, εμπιστοσύνης και ενθάρρυνσης θα το βοηθήσουν να εξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο ενήλικα που στέκεται γερά στα πόδια του, ενώ αντίθετα λόγια ειρωνικά και προσβλητικά είναι ικανά να του κόψουν τα φτερά.

Πώς αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες: Τα παιδιά έχουν ανάγκη από θετικά πρότυπα και καθοδήγηση. Μέσα στα χρόνια, όλες οι οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με πολλές δυσάρεστες καταστάσεις (οικονομικά προβλήματα, απώλεια αγαπημένων προσώπων κλπ). Ο τρόπος που στέκεστε απέναντι σε όλα αυτά αποτελεί το καλύτερο μάθημα για το παιδί και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στη δική του ενήλικη ζωή.

Τις φορές που δεν είστε εκεί: Μπορεί να σας πονά, αλλά η αλήθεια είναι ότι πάντα το παιδί θα θυμάται τη θεατρική παράσταση ή τον ποδοσφαιρικό αγώνα που χάσατε. Ακόμα κι αν καταλαβαίνει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσατε να παραβρεθείτε, αυτό θα υπάρχει πάντα μέσα του. Ταυτόχρονα όμως θα θυμάται και όλες τις φορές που ήσασταν εκεί, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα για χάρη του δουλειές και άλλες υποχρεώσεις.

Πηγή: mother.gr