Το TikTok μετά την έναρξη της πρώτης καραντίνας μπήκε στις ζωές μας. Οι άνθρωποι, γύριζαν βίντεο, με όποιο περιεχόμενο τους άρεσε για να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και για να περάσουν κάπως πιο δημιουργικά την ώρα τους μέσα στο σπίτι.

Ακόμη και μετά την λήξη της καραντίνας όμως το TikTok συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Τα παιδιά μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι παίρνουν πολλές φορές μέρος σε επικίνδυνα για την σωματική τους υγεία challenges και φυσικά περνούν πολλές ώρες πάνω από ένα κινητό.

Το TikTok με σκοπό να “κλείσει” στόματα, έχει αυξήσει τους κανόνες ασφαλείας και παράλληλα πριν λίγο καιρό πρόσθεσε μία νέα επιλογή στο λειτουργικό της, που καταγράφει πόσες ώρες ένας θεατής – ειδικά ανήλικος – χρησιμοποιεί κάθε μέρα την εφαρμογή.

Μάλιστα, επιτρέπει σε ανήλικους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή μόλις 60 λεπτά την ημέρα. Όταν αυτά τα 60 λεπτά περάσουν, τα παιδιά θα πρέπει να προσθέσουν έναν επιπλέον κωδικό για να συνεχίσουν να παρακολουθούν. Παρόλα τα νέα μέτρα όμως οι ειδικοί συνεχίζουν να προειδοποιούν.

Πιο συγκεκριμένα θεωρούν ότι ο νέος κανονισμός είναι προς μία θετική κατεύθυνση όμως δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ασφάλειας των ανηλίκων. Η πλατφόρμα, δέχεται πυρά, ότι πρόκειται για ένα μέσο εξαιρετικά εθιστικό.

Πώς μπορούν οποιοιδήποτε κανονισμοί να είναι ικανοποιητικοί, όταν ένας χρήστης μπορεί να δώσει όποια ημερομηνία γέννησης θέλει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργήσει λογαριασμό ως ενήλικας;

Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται τις υποχρεώσεις τους στο διαδίκτυο, και οι οποίες διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους κρατώντας τους παράλληλα μακριά από δυνάμενους κινδύνους.

Από εκεί και πέρα, καμία πλατφόρμα δεν μπορεί να είναι 100% ασφαλής, ούτε καν για ενήλικους χρήστες, εάν δεν ακολουθούνται από τους ίδιους οι πασίγνωστοι πια βασικοί κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο για την ώρα που τρώνε τα παιδιά πάνω από την πλατφόρμα.

Το πιο σημαντικό είναι η προστασία της ιδιωτικότητας, της δικής μας και των άλλων, η ανάπτυξη ενσυναίσθησης, έτσι ώστε πριν αναρτήσουμε οτιδήποτε στο διαδίκτυο να σκεφτούμε εάν μια τέτοια ανάρτηση θα μπορούσε να πληγώσει κάποιους άλλους, όπως και η γνώση του πραγματικού νοήματος της λέξης “φίλος”, για να αποφεύγονται συνδέσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο και συνεπώς, πιθανά άσχημα επακόλουθα.

Περαιτέρω, οι γονείς πρέπει να ενδυναμώνουν τα παιδιά να τηρούν μια υγιή ισορροπία όσον αφορά τον χρόνο που αφιερώνουν σε διαπροσωπικές, σωματικές και διαδικτυακές δραστηριότητες, και να τα παροτρύνουν να ασχολούνται με τα χόμπι και τα ταλέντα τους.

Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης από πολύ μικρή ηλικία αποτελεί κλειδί και στο να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα στο διαδίκτυο.

Τέλος, είναι σημαντικό να χτίσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας, και να τα βοηθάμε να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μην ψάχνουν τρόπους να γίνουν αρεστοί στους άλλους μέσα από το διαδίκτυο.