Η συντριπτική πλειοψηφία των μωρών βγάζουν το πρώτο τους δοντάκι όταν είναι μεταξύ 5ου και 9ου μήνα.
Καταλαβαίνετε ότι τα δοντάκια του μωρού σας αρχίζουν να βγαίνουν από τα σάλια που τρέχουν και την επιθυμία του να μασουλάει διάφορα αντικείμενα. Ενώ στα μωρά τρέχουν συνήθως  τα σάλια,  θα παρατηρήσετε αυτή την εποχή να τρέχουν περισσότερο. Προσοχή πρέπει να δείξετε  γιατί η συνεχής αποβολή σιέλου μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλα στην κάτω περιοχή των μάγουλων και στο πιγούνι.

Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά υποφέρουν σε μικρό βαθμό το διάστημα εμφάνισης των πρώτων δοντιών. Ο πόνος από τα δόντια συνήθως ξεκινά δύο με πέντε ημέρες πριν εμφανιστεί το δόντι και περνά όταν το δόντι πλέον «σκάσει» και σχίσει το ούλο.  Οπότε προετοιμαστείτε να έχετε σύντομες περιόδους εκνευρισμού του  μωρού σας.

Εμείς σας δίνουμε tips για να βοηθήσετε το μωράκι σας να ανακουφιστεί από  τους πόνους που νιώθει λόγω της οδοντοφυΐας.

Παγωμένα παιχνίδια οδοντοφυΐας
Προμηθευτείτε παιχνίδια οδοντοφυΐας και βάλτε τα στην κατάψυξη και δίνετέ του ένα από αυτά κάθε φορά που πονά. Αν είστε κάπου και ξεχάσατε να πάρετε μαζί σας τα παιχνιδάκια αυτά, τότε δώστε του κάτι άλλο παγωμένο, π.χ. κάποιο φρούτο που θα έχετε βάλει στην κατάψυξη ή δοκιμάστε να βάλετε στην κατάψυξη την πιπίλα του σίγουρα  έτσι θα ανακουφιστεί.

Τζελ ανακούφισης ούλων για μωρά
Στο φαρμακείο θα βρείτε φυτικά και μη φυτικά τζελ για την ανακούφιση των ούλων του μωρού. Ανάλογα με τη συχνότητα την οποία το μωρό σας εκδηλώνει εκνευρισμό και εάν είστε σίγουρες πως ο πόνος που νιώθει το παιδί σας προέρχεται από τα δοντάκια του τότε εφαρμόστε στα ούλα του το τζελ και σε λίγο θα του περάσει ο πόνος.

Παυσίπονο
Τα περισσότερα μωράκια όπως είπαμε  περνούν χωρίς πολύ γκρίνια και εκνευρισμό την περίοδο οδοντοφυΐας. Εάν όμως το μωρό σας ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας και κλαίει με οξύ κλάμα τότε καλό είναι να ενημερώστε τον παιδίατρο σας και να του δηλώσετε όλα τα πιθανά συμπτώματα που έχει το μωρό σας. Μόνο εφόσον έχετε την έγκριση του παιδιάτρου σας και  αντιλαμβάνεστε πως ο πόνος που νιώθει είναι πραγματικά ανυπόφορος, δοκιμάστε να του δώσετε λίγο παυσίπονο την ποσότητα του οποίου  πρέπει να σας την έχει υποδείξει ο παιδίατρος.