Εάν θέλετε το παιδί σας να έχει  καλή πρόοδο εφέτος, πείτε όχι στο fast food.  Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι το fast food θεωρείται μια από τις κυριότερες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα το γρήγορο φαγητό έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην  απόδοση των παιδιών στο σχολείο.

Τα επιστημονικά δεδομένα  τονίζουν πως το  fast food μειώνει τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών και  η σωστή διατροφή  τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους επιδρά σε σημαντικό βαθμό  για την ανάπτυξη των  γνωστικών τους δεξιοτήτων.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ohio State University και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο “Clinical Pediatrics , πήραν μέρος 8.500 παιδιά από την Αμερική ηλικίας 10 ετών. Αν και αρχικά στόχος της έρευνας ήταν να μελετήσει τη σχέση του fast food με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, τα παράλληλα ευρήματα που ήρθαν στο φως σχετικά με τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών ήταν εξίσου ανησυχητικά.

Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά, που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση τέτοιου είδους τροφές, είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στην ανάγνωση, στα μαθηματικά και στις επιστήμες σε σύγκριση με τα συνομήλικα τους παιδιά που δεν έτρωγαν καθόλου fast food.

Η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι σίγουρα υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πρόχειρου, γρήγορου και ανθυγιεινού φαγητού και στην επίδοση των παιδιών στο σχολείο, γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να είναι διπλά προσεχτικοί σχετικά με την διατροφή των παιδιών τους.

Περιορίστε λοιπόν,  την κατανάλωση ανθυγιεινών και πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη σνακ (fast food, κρουασάν, πατατάκια κ.α.). Φροντίστε να αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, στα παιδιά σας,  έτσι ώστε να εξασφαλίζετε  σε αυτά μια διατροφή, καθημερινά πλήρη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, νερό και φυτικές ίνες, που προστατεύουν, θωρακίζουν και δυναμώνουν τον οργανισμό τους. Η  καθημερινή κατανάλωση 5 μικρών μερίδων φρούτων και λαχανικών δρα παράλληλα ευεργετικά και  στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην καθημερινή τους διατροφή (προτιμάτε αυτά με χαμηλά λιπαρά) τουλάχιστον 3 – 4 μερίδες. Το γάλα αποτελεί πλήρη και βασική τροφή για τον άνθρωπο, αφού περιέχει όλες τις κύριες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος, τα οποία βοηθούν στην σωστή διάπλαση των οστών και των δοντιών.