Οι μαθητές του Δημοτικού που τρώνε πρωινό πριν πάνε στο σχολείο, έχουν έως διπλάσια πιθανότητα να πετύχουν βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της τάξης τους, σε σχέση με όσα παιδιά δεν τρώνε, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τη Χάνα Λίτλκοτ, ανέλυσαν στοιχεία για 5.000 παιδιά ηλικίας εννέα έως 11 ετών από 100 δημοτικά σχολεία. Τόνισε δε ότι, “υπάρχει ξεκάθαρη συνέργεια ανάμεσα στην υγεία και στην εκπαίδευση. Είναι σαφές ότι η βελτίωση της υγείας των μαθητών επιφέρει και εκπαιδευτικές βελτιώσεις”.
Η μελέτη δείχνει ότι όσο καλύτερης ποιότητας πρωϊνό, όπως για παράδειγμα φρούτα, τρώνε τα παιδιά, τόσο καλύτερους βαθμούς τείνουν να παίρνουν. Στην αντίθετη όχθη, φαίνεται πως η κατανάλωση γλυκών, σνακ και άλλων μη υγιεινών τροφών δεν επιδρά θετικά στους βαθμούς.

Επίσης, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το πρωινό φαγητό σχετίζεται γενικότερα με καλύτερη γενική υγεία καθώς και με μεγαλύτερη ικανότητα νοητικής συγκέντρωσης.

«Η νέα μελέτη παρέχει τις ισχυρότερες έως σήμερα ενδείξεις για τις σχέσεις ανάμεσα στο τι τρώνε οι μαθητές και πόσο καλά τα πανε στο σχολείο» δήλωσε η Λίτλκοτ. «Υπάρχει ξεκάθαρη συνέργεια ανάμεσα στην υγεία και στην εκπαίδευση. Είναι σαφές ότι η βελτίωση της υγείας των μαθητών επιφέρει και εκπαιδευτικές βελτιώσεις» πρόσθεσε.