Το παιδί σας βήχει και δεν μπορεί να σταματήσει;

Τα περισσότερα παιδιά όταν αρρωσταίνουν, ανεβάζουν πυρετό και βήχουν. Ο βήχας είναι ανυπόφορος όχι μόνο για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους, όμως τα παιδιά μας δεν μπορούμε να τα ακούμε να βήχουν. Μάλιστα πολλές φορές ο βήχας είναι αφορμή για πολλά ξενύχτια.

Ο βήχας ενός κοινού κρυολογήματος, μπορεί να διαρκέσει μέχρι 3 βδομάδες. Ο επίμονος βήχας όμως μπορεί να κρύβει άλλες ασθένειες όπως άσθμα, ιγμορίτιδα, αλλεργίες.

Το κοινό κρυολόγημα έχει ως αιτία τον νυχτερινό βήχα. Το παιδί που έχει ρινική καταρροή, οι εκκρίσεις κυλούν προς τον φάρυγγα, ο οποίος ερεθίζεται και το παιδί εμφανίζει έντονο βήχα. Επίσης αυτό συμβαίνει και όταν η μύτη του παιδιού είναι βουλωμένη.

Διότι το παιδί αναπνέει από το στόμα, ξηραίνει τον φάρυγγα και εμφανίζεται ο βήχας. Όμως ο βήχας το βράδυ μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα άσθματος αφού τα παιδιά με άσθμα το βράδυ έχουν χειρότερο βήχα.

Η θεραπεία για τον βήχα

Μην παίρνετε την πρωτοβουλία και μην δίνετε οποιοδήποτε φάρμακο στο παιδί σας χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το παιδίατρο. Ο γιατρός πολλές φορές μπορεί να βγάλει τη διάγνωση ακούγοντας μόνο το βήχα.

Μπορεί ο βήχας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να είναι αποτέλεσμα ενός κοινού κρυολογήματος, αλλά ακόμα και τότε μπορεί να δημιουργήσετε πρόβλημα αν χορηγήσετε κάποιο φάρμακο. Ο γιατρός λοιπόν αφού εξετάσει το παιδί και θέσει την ορθή διάγνωση, μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει κάποιο φάρμακο για το βήχα.

Στην περίπτωση όμως που αποφασίσει ότι δε χρειάζεται τίποτα το παιδί, μην τον κοιτάτε με δυσπιστία. Ο βήχας του κοινού κρυολογήματος, ο οποίος είναι ο πιο συχνός βήχας στα παιδιά, δεν ανταποκρίνεται σε κανένα φάρμακο.

Η καλύτερη θεραπεία του βήχα είναι ο χρόνος. Τα φάρμακα που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να καταστείλουν για λίγο το βήχα αλλά σίγουρα δε θεραπεύουν την αιτία που τον προκαλεί. Γι` αυτό ποτέ μην τα χορηγείτε από μόνοι σας.

Η καταστολή του βήχα με τα φάρμακα αυτά, πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα αφού δεν αφήνει τον οργανισμό να αφαιρέσει με το βήχα τα φλέγματα που υπάρχουν στους πνεύμονες.