Ούτως ή άλλως τα παιδιά τώρα αρχίζουν να διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, όμως είναι χρήσιμο να γνωρίζουν κάποια προτερήματα και μειονεκτήματα που έχουν. Και αν δεν καταστεί εφικτό, τουλάχιστον να μπουν οι βάσεις να το καταφέρουν μεγαλώνοντας:
- Για να γίνει αυτό, πρέπει η ανατροφή που δίνουμε στο παιδί μας να είναι προσανατολισμένη στο να αποκτήσει τη δική του προσωπικότητα και όχι να γίνει προέκταση του εαυτού μας.
- Ζητήστε από το παιδί να σας μιλήσει για τον εαυτό του. Να σας πει δηλαδή γιατί πιστεύει ότι το συμπαθούν οι φίλοι του, ποια είναι γενικά τα δυνατά του σημεία και τι θα ήθελε να αλλάξει στον εαυτό του. Εντάξει, μην περιμένετε ξεκάθαρες και συνειδητοποιημένες απαντήσεις, όμως μια ιδέα θα την πάρετε.
- Συζητήστε επίσης μαζί του για τους τομείς εκείνους που θεωρεί ότι χρειάζεται βελτίωση στο σχολείο. Ακολούθως και αφού έχετε ενημερωθεί σχετικά από τη δασκάλα του, καταθέστε και τη δική σας άποψη για να μπορέσει να συνειδητοποιήσει τις αδυναμίες του και να τις δουλέψει.
- Δώστε στο μικρό σας το ελεύθερο να σας μιλάει, όποτε νιώθει την ανάγκη, για πράγματα που το αγχώνουν ή το προβληματίζουν. Ακόμα και μέσα από αυτή τη διαδικασία γνωρίζει τον εαυτό του.
- Ρωτήστε το αν είναι ικανοποιημένο από τη ζωή του ή θα άλλαζε κάποια πράγματα. Από τις απαντήσεις του θα καταλάβετε αν όντως νιώθει δυστυχισμένο ή πρόκειται για τις γνωστές υπερβολές των παιδιών που δεν αρκούνται με τίποτα!
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί να γνωρίσει τον εαυτό του είναι δια της μαιευτικής μεθόδου. Μέσα από συζήτηση και στοχευμένες ερωτήσεις θα το κάνετε να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα και, αν πρόκειται για μειονεκτήματα, να το πάτε ένα βήμα παρακάτω και να το βοηθήσετε να τα δουλέψει.
Πηγή: mother.gr