Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αναρωτιούνται ποιες τροφές είναι καλές για τα σκυλάκια τους και ποιες όχι.

Τα περισσότερα κατοικίδια αγαπούν την τροφή και ελκύονται σε ό,τι μας βλέπουν να τρώμε. Ενώ το να μοιράζεστε κάποιον περιστασιακό μεζέ με το κατοικίδιο σας είναι φυσιολογικό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένες τροφές είναι πολύ επικίνδυνες για αυτά.

Δείτε παρακάτω μερικές από αυτές:

1) Αβοκάντο

Έχει υψηλή τοξικότητα λόγο της ουσίας Περσίνης σε πουλιά, κουνέλια και άλογα. Σε σκύλους και γάτες μπορεί να προκαλέσει ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές (εκτός αν πρόκειται για κατάποση του πυρήνα-«κουκούτσι» , κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει απόφραξη του εντέρου και που χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας).

2) Ζύμη ψωμιού

Η κατάποση ζύμης μπορεί να αποβεί μοιραία για ένα σκύλο. Αρχικά εισερχόμενη στο στομάχι βρίσκει ένα ιδανικό περιβάλλον πολλαπλασιασμού (θερμό και υγρό), που οδηγεί σε μια ραγδαία διόγκωση της μάζας της με αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αίματος στο γαστρικό τοίχωμα (οδηγεί σε νέκρωση του ιστού), ενώ ταυτόχρονα πιέζει το διάφραγμα και προκαλεί δύσπνοια. Το πιο σημαντικό ίσως να είναι η παραγωγή αλκοολών και η είσοδος τους στη κυκλοφορία του αίματος, κάτι που εμφανίζεται με νευρολογικά συμπτώματα που κυμαίνονται από αταξία , αποπροσανατολισμό, εμετό, σπασμούς, κώμα και τέλος θανατηφόρο κατάληξη.

3) Σοκολάτα – Καφές

Τις αναφέρουμε μαζί γιατί η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη , ουσίες που αμφότερες ανήκουν στην οικογένεια των μεθυλοξανθινών (ως γενικός κανόνας ισχύει ότι όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα τόσο υψηλότερα ποσοστά αυτών των ουσιών περιέχει). Τα συμπτώματα κυμαίνονται από εμετό , ανησυχία , υπερδιέγερση, αρρυθμίες, σπασμούς, κώμα και θάνατο.
 

 

4) Σταφύλια και σταφίδες

Παρότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια σε ορισμένα ζώα (ενώ αλλά δείχνουν ανθεκτικότητα), οι συγκεκριμένοι καρποί πρέπει να αποφεύγονται. Ο θάνατος του ζώου επέρχεται μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες αλλά ακόμα και αν επιζήσει το πιθανότερο είναι να πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

5) Σκόρδο και κρεμμύδι

Προκαλούν αιμολυτική αναιμία και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα ενδεχομένως να εμφανιστούν αρκετές μέρες αργότερα.

6) Ντομάτα-Πατάτα (ιδίως όταν έχουν πράσινο χρώμα ή μια λεπτή γραμμή πράσινου χρώματος ανάμεσα στο φλοιό και στον καρπό)

Ο καρπός αλλά κυρίως τα υπόλοιπα μέρη του φυτού περιέχουν ντοματίνη-σολανίνη (η πατάτα), ένα αλκαλοειδές συγγενικό της ατροπίνης. Αναμένονται τα κλασσικά συμπτώματα υπερδιέγερσης του συμπαθητικού, όπως ξηροστομία, διεσταλμένες κόρες, μυϊκός τρόμος, αρρυθμίες και νευρολογικά συμπτώματα.

7) Μανιτάρια

Καλό είναι να αποφεύγετε όλα τα είδη μανιταριών.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!