Η γάτα είναι ένα πολυοιστρικό πλάσμα, με πολλαπλούς κύκλους οίστρου μέσα στο χρόνο και πιθανώς πολλές γέννες.

Όταν η θηλυκή γάτα είναι σε οίστρο εκδηλώνει πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά, καθώς νιαουρίζει συνέχεια, ενώ τα αρσενικά που μυρίζουν τα θηλυκά παθαίνουν τη δική τους τρέλα και θέλουν να ορμήσουν στις εξοχές ώστε να ζευγαρώσουν.

Όταν το αρσενικό πλησιάζει το θηλυκό, τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά απροκάλυπτα: Η θηλυκή λυγίζει τα μπροστινά πόδια της, ακουμπάει την κοιλιά της στο έδαφος και .. τουρλώνει τον πωπό της, φροντίζοντας να τραβήξει την ουρά είτε αριστερά είτε δεξιά για να επιδείξει τα γεννητικά της όργανα.

Το αρσενικό μετά, ανεβαίνει πάνω από το θηλυκό και τη δαγκώνει από τον αυχένα για να την ακινητοποιήσει και για να προκαλέσει την έκκριση μερικών ορμονών από αυτήν. Μετά συμβαίνει το μοιραίο: Η διείσδυση!

Το αρσενικό μόριο όμως, έχει σαν μικρά τσιγγελάκια και αυτά γδέρνουν τον κόλπο και πυροδοτούν την ωορρηξία στο θηλυκό. Ωστόσο αυτό το γδάρσιμο κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι.

Η θηλυκή γάτα μοιραία παλεύει να ξεφύγει…αλλά μάταια.

Ο αρσενικός την ελέγχει πολύ ασφυκτικά κρατώντας την από τον αυχένα. Η διαδικασία του σεξ είναι σύντομη και αμέσως μετά η θηλυκή δείχνει ενοχλημένη. Να σημειωθεί ότι μπορεί να καθαρίζεται ακόμη και ως δέκα λεπτά μετά την “πράξη”.

Η θηλυκή γάτα δεν δείχνει να απολαμβάνει αυτή τη διαδικασία και δεν ξέρουμε αν και η αρσενική την απολαμβάνει, έτσι όπως αντιδρά η θηλυκή.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα γιατί συχνά το θηλυκό έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από αρσενικούς που περιμένουν τη σειρά τους για να διεισδύσουν στο θηλυκό.

Η όλη διαδικασία δείχνει και πόσο αυστηρά προγραμματισμένοι είναι οι βιολογικοί οργανισμοί ώστε ακόμη και αν μια διαδικασία δεν φέρνει καμία ευχαρίστηση (μάλλον φέρνει πόνο) δεν παύουν να την επιδιώκουν.