Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται ο αριθμός των σκύλων που εμφανίζουν σακχαρώδη καθώς στις χώρες του δυτικού κόσμου η ενδοκρινολογική νόσος χτυπάει περίπου το 1% των σκυλιών.

Ποια σκυλιά όμως κινδυνεύουν ιδιαιτέρως να εμφανίσουν τη νόσο;

• Σκυλιά που είναι μεταξύ 5 και 7 χρονών.
• Σκυλιά που είναι παχύσαρκα.
• Σκυλιά που ακολουθούν μακροχρόνιες θεραπείες με κορτικοστεροειδή.
• Σε μερικές φυλές ο αριθμός των σκυλιών με σακχαρώδη διαβήτη είναι αυξημένος.Σκυλιά που πάσχουν από εξωκρινική παγκρεατική ανεπάρκεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται από το σακχαρώδη διαβήτη;

Πολυουρία
Πολυδιψία
Πολυφαγία
Δυσανεξία στην άσκηση
Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις

Επίσης τα διαβητικά σκυλιά χάνουν συνήθως βάρος επειδή το σώμα τους διασπά τα αποθέματα λίπους και πρωτεϊνών για να παράξει γλυκόζη και κετόνες (ένας εναλλακτικός τρόπος καύσης).

Πώς αντιμετωπίζουμε τον σακχαρώδη διαβήτη μετά τη διάγνωση;

  • Με χορήγηση ινσουλίνης (φαρμακευτική αγωγή)
  • Διατροφικά

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε το σκύλο μας από τον σακχαρώδη διαβήτη;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος γνωστός τρόπος που να μπορεί να προφυλάξει τελείως σκυλιά που έχουν γενετικά την προδιάθεση να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους την ασθένεια αυτή.

Παρόλα αυτά μπορούμε να λάβουμε κάποια μέτρα για να μειώσουμε την πιθανότητα να αρρωστήσουν σε μικρή ηλικία:

Διατροφή

Μία ισορροπημένη διατροφή βασισμένη σε φρέσκα πρώτης ποιότητας υλικά, ελεύθερη από συντηρητικές και χημικές ουσίες, είναι ιδιαίτερα σημαντική για σκυλιά που έχουν προδιάθεση στον σακχαρώδη διαβήτη και ταυτοχρόνως τα προστατεύει από πολλές άλλες ασθένειες.

Άσκηση

Μέσα από διάφορες σωματικές ασκήσεις, όπως για παράδειγμα το agility, μπορούμε να προφυλάξουμε το σκύλο μας από παχυσαρκία και συγχρόνως μειώνουμε το άγχος της καθημερινότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις διαβητικών σκυλιών, μειώνοντας το σωματικό βάρος και ακολουθώντας ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης σε συνδυασμό με μία ειδική δίαιτα, μπορούμε να δώσουμε στον οργανισμό του σκύλου τη δυνατότητα να αναγεννηθεί και επομένως να περιορισθεί η ανάγκη για ινσουλίνη.